V jaké fázi cyklu ženy nejvíce nabírají svaly a rychleji hubnou?

Jestli před Vánocemi zely posilovny prázdnotou, rozhodně teď praskají ve švech. Provozovatelé těchto zařízení dobře vědí, že počátek roku je kvůli novoročním předsevzetím obdobím, kdy nevědí, kam dřív skočit. Ale ženy by do svého nadšení z cvičení neměly zapomenout započítat také periodu. Švédští vědci prokázali, že menstruační cyklus významně ovlivňuje přibírání svalové hmoty i hubnutí. A první dva týdny cyklu jsou ideálním obdobím pořádně zabrat s činkami.

To, jak má samotná menstruace negativní vliv na sportovní výkony, potvrdily mnohé světové atletky. Pokud totiž závod připadl na období od ovulace po konec menstruace, většinou při něm pohořely. Vědci ze švédského města Umeå prokázali, že cyklus výrazně ovlivňuje anabolismus a katabolismus, tedy to, kdy se buduje svalová hmota.

„Prokázali jsme, že silové cvičení během prvních dvou týdnů menstruačního cyklu – během tzv. folikulární fáze – má velmi pozitivní vliv na výsledky cvičení. Lepší znalost menstruačního cyklu by mohla vést k efektivnějšímu tréninku,“ tvrdí doktorka Lisbeth Wikströmová-Frisénová

Během folikulární fáze od konce menstruace do ovulace, totiž tělo produkuje hormony podporující tvorbu svalové hmoty a hubnutí.

„Je to zřejmě způsobeno anabolickými účinky estrogenu,“ míní doktorka Wikströmová-Frisénová.

Jak na bolest

Nedovedete si - především kvůli nepříjemným křečím v podbřišku - ani představit, že byste vyrazila během prvních dní menstruace do fitness centra? Pak věřte, že děláte chybu. Pohyb sám o sobě dokáže s bolestivou menstruací pomoci. A po čem - kromě prášků, které nám rozhodně neprospívají - ještě sáhnout, trápí-li nás křeče?

Horká sprcha či koupel

Horká voda pomůže uvolnit zatnuté svaly a také zvýší průtok krve v pánevní oblasti, čímž dojde k uvolnění křečí.

Hřejivý obklad

Ať už použijete starou dobrou gumovou lahev naplněnou horkou vodou nebo polštářek s rýží či jinými plodinami, který nahřejete třeba v mikrovlnné troubě, teplo na břicho zkrátka pomáhá. Stejně jako horká koupel, akorát se nepotřebujete máčet.

Zázvorový či skořicový čaj

Zázvor je již dlouho známý jako bojovník s bolestí, navíc umí pořádně prohřát a rozproudit krev. Skořice pak příjemně uvolňuje, takže zmírňuje křečovité stahy svalstva.

Orgasmus

Opravdu, orgasmus při menstruačních křečích pomáhá. Problém je, že spousta žen nemá na sex během menstruace ani pomyšlení, jiná si milování s partnerem během svých dnů nedovede ani představit (i když chuť by třeba byla). Jak z toho ven? Zkrátka si příjemnou chvilku „zařiďte“ sama. Třeba v té horké vaně…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:31
195 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat