Chřipka, nebo nachlazení? Jak je rozeznat?

Nachlazení a chřipka. Dvě nemoci, které se pomalu staly synonymem chladnějších měsíců. Často je zaměňujeme, ale ve skutečnosti se jedná o dva úplně odlišné zdravotní problémy.

Jakmile je léto nenávratně pryč, nastoupí sychravé počasí a teploty klesnu pod 20 stupňů, dostává se náš organismus do jiného režimu. Zvykáme si na vrstvy teplejšího oblečení, osvěžující ledové drinky vyměníme za horké nápoje, do šatníku přidáváme čepice a rukavice. Se změnou počasí přicházejí i první nachlazení a chřipky. Ačkoli by se mohlo zdát, že mezi nimi není žádný markantní rozdíl, opak je pravdou.

Chřipka a nachlazení patří do skupiny akutních infekčních onemocnění dýchacích cest. Ani jedno se nevyplatí podcenit. V případě, že si nejste jistí, který neduh vás zasáhl, poraďte se se svým lékařem.

Když jsme nachlazení

S nachlazením se můžete setkat hned několikrát v roce. Začíná většinou bolestí v krku, kterou pociťujete den dva. Mimo to je častým příznakem vodnatá rýma, která se časem změní na hustší hlen a mírný kašel.

Horečka obvykle není přítomná, u malých dětí se však může vyskytnout mírně zvýšená teplota, nikdy by však neměla stoupat vysoko. Bolest svalů je mírná a bolest hlavy pociťuje nemocný jen zřídka. V případě nachlazení je i únava a slabost jen velmi mírná.

„Největší rozdíl mezi nachlazením a chřipkou je ten, že při nachlazení je nástup choroby postupný. Doba nachlazení je přibližně týden, kdy je pacient nejvíce infekční první tři dny,“ vysvětluje praktická lékařka MUDr. Janka Tóthová.

Pomoc, chřipka

Patří mezi nejčastější infekční onemocnění, která jsou vyvolaná virem. Jejím hlavním znakem je, že přichází náhle. Pokud se ráno cítíte v pořádku a nepociťujete žádné problémy, večer už může být všechno jinak a máte pocit, že vás „přejel vlak“.

„Chřipka většinou začíná zimnicí a je provázena vysokými teplotami (okolo 39 stupňů). Nemocný cítí bolest hlavy, kloubů, svalů, také se mu hůře polyká. Dalšími příznaky jsou suchý a dráždivý kašel a rýma. V porovnání s obyčejným nachlazením trvají příznaky chřipky o několik dní déle. Sice se mohou po dvou či pěti dnech zlepšit, únavu a vyčerpání cítíme i o týden déle,“ zdůrazňuje MUDr. Janka Tóthová.

V případě chřipky se také může objevit kolísání zdravotního stavu, chvíli pociťujete zlepšení, ale už o pár hodin později se můžete cítit opět „pod psa“.

Virus chřipky se přenáší nejčastěji vzduchem při kašlání a kýchání. Podstatné je, aby pacient chřipku vyležel. Když se jí rozhodnete přechodit, může se vám to několikanásobně vrátit a choroba může vyústit až v zápal plic.

Když příznaky chřipky neustupují ani po 3-5 dnech, je nutné navštívit lékaře, který přehodnotí stav nemocného. V průběhu léčby je potřeba pamatovat na dostatečný přísun tekutin.

Mám jít k lékaři?

Kdy navštívit lékaře? Podle MUDr. Tóthové byste tak měli učinit v následujících případech:

  • Neustupující teplota. Pokud zvýšená teplota přetrvává více než 3 dny.
  • Bolest hlavy a dlouhotrvající rýma s produkcí žlutého hlenu mohou být způsobené zánětem nosních dutin a je potřeba nasadit antibiotika.
  • Přetrvávající kašel. Pokud trvá déle než 2 týdny, může signalizovat počínající zápal průdušek nebo jinou komplikaci. V tomto případě je konzultace s lékařem nevyhnutelná.
  • Nepodceňujte dýchavičnost a bušení srdce.
  • V případě, že se choroba vrátila.

Pomůže příroda

Hřejivá síla zázvoru, léčivý květ bezu černého, sušené plody fenyklu, protizánětlivý tymián a uklidňující slez – přesně takovou kombinaci bylinek potřebujete, aby váš organismus zabojoval s nepříjemným nachlazením! Najdete ji například ve funkčním čaji Nachlazení so zázvorem. Funkční čaje jsou zárukou kvality, výborné chuti a patří do každé domácí lékárničky.

Mezi bylinky, které napomohou květům lípy pří návratu správné funkce dýchacího systému, patří anýz, mateřídouška, fenykl, který spolu se šalvějí podporuje i imunitní systém a usnadňuje vykašlávání. Tuto kombinaci doplňují tymián, který působí protizánětlivě, a máta peprná, jež posiluje obranyschopnost organismu. Takové složení je při bolesti průdušek doslova „trefa do černého“, navíc výborně chutná. Vyzkoušejte čaj Průdušky s lipovým květem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat