Kdy dát dětem poprvé arašídy, aby neměly alergii?

Alergie na arašídy a ořechy bývá jednou z nejvážnějších. Rodičům pak alergologové a praktičtí lékaři doporučují, aby zabránili přístupu dětí k arašídům či ořechům minimálně v prvním roce života. Americká asociace expertů v oboru imunologie a alergologie ale tvrdí, že přístup v prevenci alergií má být opačný. Dítě má být vystaveno arašídům – byť přes mateřské mléko – už ve čtyřech měsících života.

Podle nich totiž vystavení dítěte arašídům snižuje výrazně riziko rozvoje závažných ekzémů a alergie na vajíčka – které alergii na arašídy většinou doprovázejí. Ideální formou aplikace je buďto přes mateřské mléko, kdy se arašídů nají matka, nebo pokud je dítě již přikrmováno tuhou stravou, pak mu podat do jídla trochu arašídového másla. Ve věku čtyř až šesti měsíců dítěte je ideální dobou pro snížení budoucích alergií a imunologických potíží.

„Alergie na arašídy se stala hotovou epidemií posledních let a dnes už máme jasnou metodu, jak v mnoha případech těmto alergiím předejít,“ tvrdí doktor Stephen Tilles, prezident American College of allergy, asthma and imunology – americké asociace z Illinois sdružující experty v oboru. Svá tvrzení opírá o vědecky podložená data vycházející z rozsáhlých experimentálních výzkumů.

„Tato doporučení jsou důležitým krokem ke změně toho, jak lidé vidí prevenci alergie zvláště u alergie na arašídy,“ dodává doktor Tilles.

Známé neznámé alergie

Alergie na arašídy patří - i kvůli svému masovému rozšíření v posledních letech - mezi ty nejznámější. Ale alergičtí mohou být lidé na kdeco. Jaké alergie patří k těm nejvzácnějším a nejkurióznějším?

Na vodu

Mezi vzácné alergie patří i alergie na vodu. Nezáleží na tom, jakou má voda teplotu nebo s jakou intenzitou na kůži pacienta dopadá – po styku s pokožkou na ní způsobuje velmi bolestivou vyrážku. Léčba zatím nebyla objevena.

Na sex

Teď nemáme na mysli alergii v přeneseném slova smyslu, tedy absolutní psychickou nechuť k sexu, ale fyzickou reakci těla na mužovo sperma. Tato alergie se projevuje například vyrážkou, pocením, otoky intimních partií či ztíženým dýcháním. Dobrou zprávou je, že existuje způsob, jak se jí vyhnout – používáním kondomu. Osvědčil se i „trénink“, některé alergičky si po několikanásobném vystavení svého těla účinkům partnerova spermatu „zvykly“, takže se nežádoucí reakce po čase vytratila.

Na sport

Někteří z nás navštěvují posilovnu rádi a pravidelně, jiní z donucení, další vůbec a někteří zkrátka ze zdravotních důvodů do posilovny ani vstoupit nemohou. Alergie na sport se projevuje kožními problémy, zažívacími či dýchacími potížemi. Objevit se může i život ohrožující anafylaktický šok. Léčbou, respektive prevencí, této alergie je samozřejmě absolutní vyhýbání se sportu.

Na slunce

Každý z nás občas zažil situaci, kdy si po vystavení pokožky slunci, odnesl z odpolední procházky i nepříjemnou vyrážku. Skutečně závažná alergie na slunce se však projevuje mnohem horšími symptomy, mezi které patří kromě zmíněných kožních projevů i bolesti hlavy, nevolnost, ale také rozsáhlé puchýře či podkožní krvácení. A to vše již po několika málo minutách na slunci.

Na moderní technologie

V dnešním světě se moderním technologiím jen těžko vyhnete – mobilní telefony, počítače, ale třeba i televize nebo mikrovlnná trouba, to vše může u několika jedinců vyvolat alergickou reakci. Pokud se totiž vyskytnou v blízkosti předmětu vytvářejícího elektromagnetické pole, objeví se u nich vyrážky, bolest na hrudi či stavy podobné migréně. Tito lidé musejí zkrátka svůj domov zařídit „postaru“, což je v dnešní době hodně těžké. Skupina osob s alergií na moderní technologie se dokonce musela přestěhovat do jedné oblasti v jižní Francii, kde je nulové elektromagnetické pole.

Na boty, spodní prádlo

Tady nejde ani tak o alergii na zmíněné výrobky jako takové, ale na materiály, které se používají k jejich výrobě. Pacientům způsobují otoky, vyrážky, svědění. Výběr oblečení a obuvi se tak člověku s touto alergií neobyčejně ztěžuje…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Hřibová omáčka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat