Těžký kašel a obezita. Jak to spolu souvisí?

Nejčastějším původcem kašle, zánětů průdušek i zápalu plic nebakteriálního druhu jsou adenoviry. Protože jsou to viry, nelze chorobu léčit antibiotiky a nemoc většinou sama odezní při klidovém režimu na lůžku. Jenže pacienti často kašlou i několik týdnů po uzdravení. Podle vědců z Wisconsinu to není jediný negativní vedlejší účinek. Adenoviry totiž zřejmě způsobují také obezitu.

V minulosti vědci prokázali, že infekce kmenem Ad-36 souvisí u kuřat s rychlým přibýváním na váze. Nové studie naznačují, že adenoviry můžou působit podobně i na lidi.

„Adenoviry zvyšují vstřebávání glukózy z krve a její přeměnu v tuk,“ vysvětluje doktor Richard Atkinson z University of Wisconsin.

Účinky adenovirů na hmotnost teplokrevných živočichů byly prokázány během experimentálních výzkumů. Ovšem přímo u lidí ještě nikdo tento princip nepozoroval, ačkoli se uvažuje, že minimálně u části populace budou adenoviry vyvolávat podobné reakce.

Adenoviry způsobují těžký kašel provázený horečkou. Většinou na rozdíl od chřipky chybějí bolesti kloubů a celého těla. A protože jsou to viry, nelze onemocnění léčit antibiotiky. Léčba musí probíhat klidovým režimem na lůžku s dostatečným příjmem tekutin a častým větráním interiéru.

Sladká léčba

Vzhledem k poměrně omezeným možnostem léčby kašle způsobeného viry je nutné tělu v boji s těmito "záškodníky" co nejvíce pomoci. Čím? Třeba čokoládou!

Tvrdí to mezinárodní odborník na léčbu kašle profesor Alyn Morice z Hullské univerzity v Anglii. Podle něj látky obsažené v kakau nejlépe tiší krk dokonce lépe než kodein.

„Viděli jsme výsledky největší studie ze skutečného světa na výrobky prodávané volně v lékárně, které mají potlačit kašel… Dokazují, že nové léky obsahující kakao jsou lepší než standardní sirup na kašel (s kodeinem)… u pacientů užívajících z čokolády vyrobený lék se zlepšily symptomy během dvou dní,“ tvrdí profesor Morice.

Také vědci z Imperial College v Londýně zjistili, že alkaloid theobromin z kakaa (obdoba teinu z čaje či kofeinu z kávy) tiší kašel prakticky lépe než kodein.

„Velmi pomalé cumlání kousku čokolády by mohlo poskytnout jistou úlevu,“ tvrdí profesor Morice s tím, že nový lék s výtažky z kakaa je však silnější a účinnější.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat