Chřipka všude kolem vás. Jak se jí vyhnout?

Jako každý rok v těchto dnech a týdnech obchází Českou republikou chřipka. Možná i okolo vás všichni postupně uléhají s horečkou, kašlem a bolestí kloubů. Jak zůstat onou světlou výjimkou, která zákeřný chřipkový virus nechytne? Zvyšte svoje šance!

Pomohou vám následující tipy.

Mýdlo a voda

Ano, časté mytí rukou je základ. A také jednou z nejjednodušších cest, jak nákaze zabránit. Nepotřebujete žádná speciální mýdla, stačí to obyčejné, kterým budete ruce umývat po dobu 20 vteřin a poté jej důkladně opláchnete teplou vodou.

Při sobě pak vždy noste hygienické ubrousky či antibakteriální gel – to pro případ, že nebudete mít přístup k vodě a mýdlu a budete si potřebovat umýt ruce.

Vitaminy, antioxidanty a minerály

Než zamíříte do lékárny pro nějaké doplňky stravy a pustíte se do polykání vitaminových a podobných pilulek, zamyslete se nad tím, zda byste potřebné živiny raději nezískali přímo ve stravě. Vaše tělo je tak totiž bude schopno lépe zužitkovat! Na co se soustředit především? Ovoce a zelenina jsou samozřejmě základ. K nim přidejte rybí maso a ořechy a semena (kvůli omega-3 mastným kyselinám, jež posilují imunitu). Nezapomínejte ani na klasiku v boji s viry, jakými jsou kuřecí polévka, med, zázvor nebo kurkuma.

Dostatek spánku

Spánek posiluje. A platí to i pro náš imunitní systém, který je během chřipkové epidemie významně zkoušen. Kdy jindy by si mělo tělo odpočinout než v noci? Je proto nutné, abyste mu dopřáli pořádnou porci spánku. Každý den!

Relaxace

Máloco náš organismus vysiluje tak, jako dlouhodobý stres. Není divu, že jsme pak náchylnější k nejrůznějším virózám, chřipku nevyjímaje. Ačkoli nejspíš těžko vyškrtnete stres ze svého života, je nutné se s ním naučit zacházet, respektive se naučit odbourávat ho. Naučte se odpočívat, relaxovat, zkuste meditaci nebo třeba jen horkou koupel, procházku v přírodě, klidnou hodinku s oblíbenou knihou nebo večer ve společnosti filmu, který vás zaručeně rozesměje. Divili byste se, jaké maličkosti pomáhají imunitě!

Pohyb

Lepší fyzička rovná se vyšší odolnost vůči nemocem, to je stará známá věc. Navíc se při sportu uvolňují endorfiny, díky nimž máme dobrou náladu a stres si na nás jen tak nepřijde (viz předchozí bod). Nikdo neříká, že máte jít překonat nějaký světový rekord, úplně stačí, když se půjdete každý večer projít okolo domu. I 30 minut chůze už je znát (jen se samozřejmě vyhýbejte místům s vysokou koncentrací lidí, což ostatně platí obecně pro období chřipkové epidemie).

Žádné dělení

Jste zvyklí se v práci dělit o jídlo, dojídáte zbytky po ostatních členech rodiny, napijete se z jakékoli skleničky, aniž byste si byli jistí, komu patří? Ani mimo chřipkovou epidemii byste to dělat neměli, ale když se všude kolem rojí viry, je to vysloveně rizikové chování. Takže se mu vyhýbejte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat