Už tři žampiony, které byly na slunci, vám dodají denní dávku vitaminu D

O významu vitaminu D na zdraví člověka se hovoří neustále. Nejúčinnější je vystavování pokožky slunečnímu záření, jehož působením se vitamin tvoří v kůži. Ale v zimě je paprsků málo. Denní dávku dodá tělu deset vajíček či půl kila vepřového, což jsou pro zdravou a vyváženou stravu vražedná množství. Ale denní dávku bohatě pokryjí také tři hlavičky žampionů, které byly vystaveny účinkům UV záření.

Žampiony zakoupené v obchodě nemají v sobě vitamin D žádný. A to jednoduše proto, že byly pěstovány v úplné tmě, především v místnostech bez UV záření. Jenže tyto houby jsou tak citlivé vůči paprskům slunce, že po jejich dopadu na hlavičky plodnic (zvané kloboučky) se v nich okamžitě začne tvořit obrovské množství vitaminu D. Tento antioxidant má chránit buňky houbové tkáně před poškozením.

Vědci z Penn State University prokázali, že po jediné vteřině záření z UV lampy se v plodnici žampionu vytvoří tolik vitaminu D, že to pokrývá z více než osmi set procent denní potřebu člověka.

„Když jsme zkusili ozářit houby shiitake a jidášovo ucho, zvýšil se obsah vitaminu D na tisícinásobek množství, které člověk denně potřebuje,“ tvrdí autoři z Penn State University.

Pokusy s žampiony prokázaly, že pokud člověk i v zimě kolem poledne vystaví žampiony na parapet či balkon, UV záření pronikající i přes zamračenou oblohu vytvoří během hodiny v plodnicích dost vitaminu D, aby to bohatě pokrylo denní potřebu jednoho člověka. A pokud dopadá záření na spodní stranu klobouku – na lupeny – tvoří se vitamin D o to intenzivněji, neboť tato část hub sluneční záření nesnáší.

Nejen obalované

Když se řekne žampiony, vybaví si většina z nás na talíři žampiony obalované nebo plněné. Ale tahle úžasná a hlavně univerzální houba může vyniknout i jinak! Třeba na italský způsob...

Žampiony s rozmarýnem

Suroviny:

  • 500 g hnědých žampionů
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 125 g mozzarelly
  • 40 g piniových oříšků
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 špetky mořské soli
  • 2 špetky mletého bílého pepře

Postup: Z žampionů odstraňte nožičky a žampiony nasypte do zapékací misky. Žampiony posypte jemně nasekaným rozmarýnem, solí, pepřem, oříšky a nakrájenou mozzarellou. Zalijte smetanou a dejte na 15-20 minut do trouby předehřáté na 200 °C.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může nabídnout nový pohled na romantické vztahy. Možná začnete přemýšlet o svých potřebách a očekáváních od partnera. Pro svobodné Berany je ideální čas na nové seznámení. Věnujte pozornost signálům, kt... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat