Nejšpinavější předměty každodenního života

Dbáte na hygienu ve veřejných prostorech? To vás chválíme. Ale co doma? Snahu vyhnout se patogenům sabotují předměty, do kterých byste to neřekli a kterých se dotýkáte, aniž byste je podezírali z čehokoli „nekalého“.

O kterých předmětech mluvíme? Tak například o:

Dřevěném prkénku

Pokud skutečně pečlivě nevydrhnete prkénko po každém použití, pěstujete si doma kolonii bakterií, které se vesele šíří do vašeho jídla. Ostatně výzkum University of Arizona prokázal, že na kuchyňském dřevěném prkénku se může vyskytovat až 200krát více nebezpečných bakterií než na tom záchodovém. Proto své dřevěné prkénko po každém použití opravdu důkladně umyjte, případně používejte prkénka z jiného materiálu (dají se navíc mýt v myčce).

Slánce a spol.

Vyrazíte na oběd či večeři do restaurace, umyjete si ruce, přinesou vám jídlo a vy si jej dochutíte například solí nebo olivovým olejem, které vám obsluha dopraví na stůl společně s pokrmem. A prakticky si můžete jít umýt ruce znovu. Na ochucovadla v restauracích denně sahá spousta lidí. A není si třeba nic namlouvat – ne všichni mají stejné hygienické standardy jako vy.

Madlu na lednici

Výzkum dr. Bridget Wintherové ukázal, že držadlo, na které sáhnete pokaždé, když jdete otevřít lednici, je plné nejrůznějších bakterií a virů. Většinou totiž při čištění lednice vydrhneme poctivě celý vnitřek, ale na madlo tak nějak zapomínáme. A tak se na něm usazují a množí nejrůznější patogeny. Včetně například chřipkových virů.

Látkové utěrce

Jste si jistí, že do nich utíráte opravdu jen a jen umyté nádobí? A co ostatní členové vaší rodiny? Nepoužívají utěrku třeba na otření rukou či kuchyňského pultu během vaření? Protože v takovém případě se v ní usazují bakterie (včetně E. coli). Navíc pokud utěrka pořádně nevyschne (i když s ní otíráte jen čisté nádobí), mohou se v ní množit plísně.

Nákupním vozíku

Držadla nákupních vozíků jsou plná bakterií, virů a dalších mikrobů. Sahají na ně lidé nemocní, s nulovými hygienickými návyky, zkrátka všichni. Až půjdete příště na nákup, počítejte s tím. Buď se snažte sahat na potraviny co nejméně rukama, kterýma tlačíte vozík, nebo držadlo očistěte dezinfekčním ubrouskem a teprve poté začněte nakupovat.

Kabelce a peněžence

Ani na jednu čistýma rukama moc často nesaháme, a když – nezůstanou čisté dlouho. Nejenže se kabelky dotýkáme venku, v dopravních prostředcích apod., ale pak ji ještě přineseme domů, takže všechny patogeny mají možnost zabydlet se u nás. O peněžence to platí stejně, navíc v ní najdeme „bonus“ v podobě peněz, jež patří k snad nejšpinavějším předmětům na světě (víte, kolika páry rukou prošly? a čisté ruce to rozhodně vždy nebyly). Není od věci kabelku i peněženku pravidelně otírat dezinfekčními ubrousky.

Tlačítkách ve výtahu

I kdybyste měli celé patro pro sebe, stejně se kontaktu se špinavými tlačítky nevyhnete – na to, které pošle výtah do přízemí, totiž sahají úplně všichni. A co teprve na tlačítko, jež do přízemí výtah přivolá! Vzhledem k tomu, že na něj saháme, když se vracíme zvenku, je přehlídka mikrobů na tomto tlačítku skutečně pestrá.

Mobilním telefonu

A na závěr jedna stálice podobných žebříčků. Ano, mobilní telefon je malým rájem mikrobiologů. Najdou na něm totiž spoustu zajímavých „zvířátek“. Vzhledem k tomu, že máme mobil v ruce prakticky neustále, ať už máme ruce umyté nebo ne, měli bychom jej pravidelně čistit například dezinfekčními ubrousky.

Zdroj: healthline.com/health/germy-places#kitchen, mrcabinetcare.com/5-common-sources-bacteria-kitchen-infographic







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat