Plnovous mužů obsahuje je plný bakterií

Plnovous mužů v posledních letech zažívá boom. Mladí muži se chlubí vkusně tvarovanými bradkami nemalé délky. A třebaže dodržují hygienu a pečují o vousy stejně jako vlasy, jsou tyto "liány" plné života. Podle švýcarských radiologů se příliš neliší od srsti psů. A ty je tak podle autorů výzkumu možné považovat za bezpečné pro vyšetření v tunelu magnetické rezonance, který slouží lidem.

Profesor radiologie Andreas Gutzeit z Curychu dostal za úkol zjistit, jestli je možné považovat za bezpečné sdílení přístrojů magnetické rezonance s veterináři. Ti používají zobrazovací techniku k odhalování problémů u psích pacientů. Profesor Gutzeit tedy vyšetřil srst psů a srovnal ji se vzorky mužských vousů. Obojí obsahovalo vysoké množství bakterií. Tunel je mezi jednotlivými – i lidskými – pacienty dezinfikován. Pes přitom nepředstavuje větší riziko než vousatý muž.

U všech osmnácti mužů a u třiadvaceti psů z třiceti testovaných byly stěry pozitivní na vysoké koncentrace bakterií. U sedmi mužů byla potvrzena dokonce potenciálně patogenní E. coli.

„Náš výzkum odhalil výrazně vyšší množství bakterií u vzorků z mužských vousů ve srovnání s psí srstí. Na základě těchto objevů můžeme psy považovat za čisté ve srovnání s mužskými vousy. A používání přístrojů psem je bezpečné,“ míní profesor Gutzeit z Kliniky Hirslanden v Curychu.

Dopad i na ženy

Se zajímavým zjištěním přišel také britský dermatolog Lee Garrett z Londýna. Ten v posledních letech řeší nárůst rozvoje akné na obličeji žen. A může za to podle něj také móda plnovousů. Ty jsou jednak semeništěm bakterií, ale navíc při líbání a sexu dráždí mechanicky pokožku žen, zvyšují produkci mazu a ucpávání pórů vedoucí k akné.

„Plnovous je možná velmi módní a přispívá k mužnému vzhledu, ale když se váš hladký a jemný obličej tře proti mužské tváři s vousem, dochází k intenzivnímu tření, které stimuluje produkci mazu na obličeji a vede tak k akné. Když se nechce muž oholit, požádejte ho, ať si vousy pravidelně myje a změkčuje, kokosový olej je na to ideální,“ tvrdí Garrett v rozhovoru pro deník The Mail.

Akné podle něj zhoršují také kořeněná jídla s chilli a rajčaty. Nošení make-upu každý den, pobyt v zakouřeném prostředí, stres a časté doteky obličeje.

„Doteky a tření obličeje může přenášet bakterie z rukou na obličej a vyvolávat akné,“ dodává Garrett.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat