Kouření škodí "od hlavy k patě"

Kouření cigaret a obecně užívání tabákových výrobků je příjemné, alespoň pro jejich konzumenty. Tím ovšem pozitiva končí. Tabákové výrobky jsou drahé, takže škodí naší peněžence. Daleko horší vliv než na naše bankovní konto však mají na naše tělo i duši, doslova od hlavy až po paty.

1. Hlava

    * Kůže – na kuřákově hlavě zaujme kůže, která může být vysušená, s věkem svraštělá, s mírně šedožlutým nádechem.
    * Vlasy – mají horší kvalitu a méně se lesknou.
    * Zuby – bývají zbarvené od tabáku, hrozí parodontóza a vypadávání zubů.
    * Dech – je cítit po cigaretách či tabáku a sliznice v ústní dutině a krku může doznat až nádorových změn.
    * Mozek – je poškozen působením nikotinu a mozkové cévy dalšími složkami tabáku a cigaret. Hrozí ateroskleróza a mozková mrtvice, vyvíjí se závislost na nikotinu.
    * Nos – kdo tabák šňupe, riskuje poškození, až vznik děr v nosní přepážce.
    * Oči, uši – poškozeny mohou být také cévy očí a uší, se zhoršením zraku a sluchu, hrozí také šedý zákal.

2. Hrudník

    * Srdce – je ohrožováno poškozením jeho vyživujících cév a následným srdečním infarktem.
    * Plíce – neohrožuje jen rakovina, ale velmi často se s léty kouření vyvíjí chronický zánět průdušek či jiné plicní onemocnění. Kuřáka ohrožuje horším průběhem s komplikacemi každá infekce dýchacích cest. Sliznice dýchacích cest je poškozená a hůře se hojí, hrozí vznik nádorů.

3. Břicho

    * Trávení – kouření ovlivňuje i trávení. Změny chuti, snížená chuť k jídlu a poruchy vstřebávání živin ve střevech, opět kvůli poškození prokrvení vlivem poškození cév i přenosu kyslíku jako takového, hrozí každému kuřákovi.
    * Játra – jsou zatěžována odbouráváním toxických zplodin z kouření. Látky obsažené v cigaretovém kouři zvyšují riziko vzniku zhoubných nádorů; trávicí ústrojí, močový systém a další vnitřnosti nevyjímaje.
    * Plodnost – ženy kuřačky hůře otěhotní a jejich děti jsou ohroženy nižší porodní hmotností a vyšší nemocností. Plodnost mužů kuřáků je snížena.

4. Končetiny a tělo jako celek

Na končetinách, zejména na nohou, se vliv kouření projevuje v podobě zhoršení prokrvení, které může vést až k amputacím. Kůže kuřáka je našedlá, konečky prstů bývají zahnědlé nebo zažloutlé a nehty mají horší kvalitu. Kuřáci jsou ve vyšší míře ohroženi vznikem cukrovky a hojí se jim hůře rány.

Zdroj: www.odvykani-koureni.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat