Situace, kdy máte povoleno vykašlat se na sport

Cvičení je zdravé a pro organismus prospěšné snad ve všech směrech. Jenže existují momenty, kdy vám i přes veškeré benefity může hodně uškodit. Ve kterých situacích si můžete dovolit vynechat trénink - bez výčitek?

Pro někoho je sport nenáviděnou nutností k udržení váhy, pro jiného zase milovanou relaxační záležitostí. Poslouchat své tělo se však vyplatí v obou případech! Kdy si rozhodně naordinovat pauzu?

Akutní příznaky nemoci

Máte teplotu, intenzivní kašel, škrábe vás v krku a bolest hlavy se stále stupňuje? Zapomeňte na to, že se v rámci fyzické aktivity půjdete vypotit, abyste se zbavili bacilů. Vaše tělo právě bojuje s infekcí a to znamená jediné – nemá sil na rozdávání! Pokud vám to jako důvod k odpočinku nestačí, vezměte na vědomí, že nadměrná zátěž vás ještě více oslabí.

Jste přetažení

Chápeme, že plavková sezona se blíží, a proto nechcete nic podceňovat. Zvyšujete si denní „dávky“, běháte delší trasy a zvedáte těžší závaží. Byl by div, kdyby občas nedošlo k přetažení svalů! Po posilování si totiž svalstvo potřebuje oddechnout alespoň 24 hodin. Absence regenerace způsobuje snížení efektivity a nahrává úrazům. Jestli jste to tedy v posledních dnech se sportem trochu přeháněli, klidně na chvíli „zařaďte zpátečku“.

Léčíte nějaké zranění

Čelíte zdravotnímu omezení, ale stejně nechcete dobu rekonvalescence prolenošit? Na to pozor. Všechny aktivity byste měli konzultovat se svým lékařem. Ten vám poradí, jaké činnosti jsou pro vás vhodné a jak často je můžete provozovat, abyste se vyhnuli prodloužení léčby a komplikacím při hojení.

Máte za sebou prohýřenou noc

Nejste ve své kůži, cítíte se pod psa a bojujete s kocovinou. To byl ale večírek! Sice jste se výborně bavili, jenže přemíra alkoholu zavinila dehydrataci, která po návštěvě posilovny ještě zesílí. A to vůbec není dobré! Raději se pořádně vyspěte, doplňte potřebné tekutiny a nechte pohyb na jindy. O tom, že dělat cokoli se zbytkovým alkoholem v krvi nepatří k bezpečným záležitostem, ani nemluvě!

Příliš jste se najedli

Máte plný žaludek těžko stravitelného jídla? Ani tohle není ukázková příprava na trénink. Půl hodiny před „akcí“ byste rozhodně jíst neměli. Ještě nestrávený bsah v trávicím traktu zhoršuje práci kosterních svalů, což třeba běžcům výrazně ztíží podmínky. Trpí tím nejen vaše tělo, ale i celkový výkon!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat