Bolavé svaly po cvičení. Rychle jim uleví sprcha nebo chilli

Také jste se s výhledem na jaro rozhodli začít pracovat na své fyzičce, ovšem se svým nadšením jste to trochu přehnali a teď vás po cvičení bolí prakticky celé tělo? Víme, co vám uleví!

Bolesti svalů po cvičení jsou důsledkem malých trhlinek ve svalové tkáni a zánětlivými procesy, jež ve svalech probíhají. Ačkoli se dříve věřilo, že jen když se člověk nemůže druhý den hnout, cvičil opravdu efektivně, v současnosti odborníci před takovými představami spíše varují a přetěžování svalů za pozitivní rozhodně nepovažují. A jsou toho názoru, že nic se nesmí přehánět.

Jenže co když už k namožení svalů došlo?

Pomoc na talíři

Spousta lidí řeší bolesti svalů léky (především těmi, jež působí i protizánětlivě). Pokud se opravdu nemůžete ani hnout, můžete jich využít. Nicméně pomoci můžete tělu v boji se záněty také tím, co si naložíte na talíř. Skvělým tipem jsou nejrůznější protizánětlivá koření, jako je kurkuma, zázvor nebo třeba chilli. Od věci není ani pořádná porce ovoce a zeleniny se spoustou protizánětlivých antioxidantů.

Lahev na dosah

Pitný režim byste neměli podceňovat ani během pohybové aktivity, ani po ní. Nejenže doplníte tekutiny, o které jste přišli pocením, ale pamatujte, že voda dokáže vyplavovat toxiny z těla a přispívá k regeneraci organismu.

Do sprchy

A když už jsme zmínili vodu. Někteří sportovci nedají při bolavých svalech dopustit na sílu teplé a studené vody, respektive jejich střídáním ve sprše. Namožené svaly můžete také ledovat. Delší působení horka by jim naopak mohlo spíše ublížit, tak to s ním nepřehánějte.

Slastné protažení a masáž

Uvolnit svaly a ulevit jim od bolesti může i příjemná masáž. Pozor, neměli byste při ní slzet bolestí, cílem je svaly uvolnit, nikoli je ještě více rozbouřit (vyplatí se svěřit se odborníkovi). Zkusit můžete i jemné protahovací cviky (mimochodem, o jejich efektu v rámci prevence namožených svalů před a po cvičení se stále vedou spory).

Zákaz cvičení?

I když jste si možná předsevzali, že budete chodit do fitness centra každý den, pokud vás trápí bolavé svaly a nemůžete se skoro pohnut, dejte si pauzu. Je totiž velmi důležité, aby svaly dostatečně zregenerovaly. Jinak hrozí vyšší riziko nepříjemného zranění. A to by mohlo vaši snahu o lepší kondici nadlouho poslat do kytek…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat