Zapomeňte na počítání oveček. Tohle vám pomůže usnout

Potíže s usínáním trápí čím dál víc dospělých Čechů. Příčin je spousta, nejčastěji ale životní styl a stres, který denně prožíváme. Jak přivolat spánek bez pomoci pilulek? Na počítání oveček zapomeňte, podle vědců vás nijak zvlášť neuspí. Co ale opravdu funguje?

Všichni víme, že bychom se před spaním neměli přejídat nebo kontrolovat telefon či počítač (kvůli světlu, jež vyzařují a které narušuje proces usínání). Jenže co když to pořád nezabírá?

Nádech, výdech

Zkuste takové malé dechové cvičení – 3 vteřiny se nosem nadechujte, na dvě vteřiny dech zadržte a poté 4 vteřiny vydechujte pusou. Soustředit byste se měli jen a jen na samotné dýchání. Po pár minutách budete spolehlivě v říši snů.

Papír a tužka

Spousta z nás nedokáže před usnutím „zastavit mozek“, který má právě v tuto dobu velmi „příjemnou“ schopnost připomínat nám všechny starosti, které se za celý den nakupily. Je jasné, že v noci je vyřešíme jen stěží, ale ani tak je nemůžeme dostat z hlavy. Co teď? Mějte u postele připravený sešit a tužku a svěřte se papíru. Svůj mozek tím obalamutíte a žádné problémy nebudou stát v cestě vašemu spánku.

Síla mantry

Nepodařilo se vám zastavit tok myšlenek ani s pomocí zápisníku? Pak je budete muset nahradit něčím jiným. Nejlépe jinou myšlenkou. Zamyslete se – máte nějakou oblíbenou frázi, verš či slova k písničce? Pak vyberte jednu větu a tu si v duchu neustále opakujte. Za chvíli se sice může stát, že už zase budete řešit problémy v práci, ale nevadí – jednoduše opět odveďte pozornost k oné „mantře“.

Dokonalé uvolnění

Že jste kvůli všemu tomu stresu jakoby ztuhlí a spánek je v nedohlednu nejen kvůli nespolupracujícímu mozku, ale i tělu? Pak zkuste takové malé meditační cvičení. Lehněte si na záda a postupně si začněte uvědomovat každý sval a kloub, každou část svého těla. Postupujte od hlavy k patě. Uvolňujte jednotlivé svaly, vnímejte jejich sílu či pohyb. Nijak nespěchejte! Soustřeďte se jen a jen na své tělo. Možná tento osobní „scan“ ani nedokončíte a už budete spát jako nemluvně.

Vhodné prostředí

Rozhlédněte se kolem sebe a zaměřte se na vybavení ložnice. Cítíte se v ní opravdu uvolněně, nic vás neruší ani nerozptyluje? Je vaše ložnice skutečně svatyní odpočinku, nebo spíše skladiště nejrůznějších věcí v kombinaci s pracovnou či obývákem? Pokud to jen dispozice vašeho bytu dovolují, zbavte ložnici všeho, co by vás mohlo odvádět od spánku, a naopak ji zařiďte tak, abyste se v ní cítili maximálně pohodlně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat