Milovníci sýra jsou štíhlejší než většina populace

Když se člověk podívá na severokorejského diktátora Kima Čong-una, který prý miluje tučné švýcarské sýry, těžko uvěří tvrzení irských vědců, že milovníci sýrů jsou štíhlejší než průměrná populace. Nicméně odborníci z Dublinu si za svým stojí. Srovnali jedince, kteří snědí nejvíce sýra, s těmi, kteří ho konzumují v průměrném množství, a výsledky byly překvapující. Milovníci sýrů – bohatých na nasycené tuky – byli štíhlejší.

Irové sledovali patnáct set osob ve věku osmnáct až devadesát let. Všímali si u nich toho, kolik snědí mléčných výrobků včetně másla a tučných sýrů za den. A pak srovnali jejich BMI, míru tělesného tuku, obvod pasu a tlak krve.

Největší konzumenti sýra a mléčných výrobků měli nižší BMI, méně tuku v podkoží, útlejší pas a nižší krevní tlak. Největším šokem studie bylo zjištění, že osoby konzumující nízkotučné mléčné výrobky měly vyšší hladinu nezdravého cholesterolu v krvi.

„Co jsme pozorovali přímo, bylo, že největší konzumenti sýrů přijímali s touto stravou nejvíce nasycených tuků, ale ve srovnání s těmi, kdo jedli nízkotučné výrobky a přijímali nejméně nasycených tuků denně, neměli vyšší hladinu nezdravého cholesterolu v krvi… Myslíme si tudíž, že nezáleží jen na tom, kolik dané živiny sníme, ale v jakém kontextu, v jaké potravině je konzumována,“ míní autorka studie doktorka Emma Feeneyová z University College Dublin.

Zhubneme po sýru?

Dánští vědci zašli ve své studii ještě dál - snažili se zjistit, zda s pomocí sýrů, které rozhodně nebývají považovány za dietní potraviny, můžeme zhubnout. A co zjistili?

Vědci z Kodaně a Aarhusu srovnali vzorky moči a výkalů u patnácti osob. Část z nich konzumovala sýr, část žádné mléčné výrobky. Osoby, které konzumovaly sýry, měly jinou střevní mikroflóru a také vyšší obsah kyseliny máselné, která má protizánětlivé účinky a urychluje metabolismus.

Kyselina máselná za určitých okolností zlepšuje metabolismus, udržuje nízký obsah tukových zásob v těle a brání vzniku obezity,“ tvrdí dánští vědci.

Právě zvýšený obsah kyseliny máselné ve střevech a moči související s konzumací sýra zřejmě vysvětluje francouzský paradox. Tedy že lidé konzumující velké množství sýrů – byť tučných – můžou být stále štíhlí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může nabídnout nový pohled na romantické vztahy. Možná začnete přemýšlet o svých potřebách a očekáváních od partnera. Pro svobodné Berany je ideální čas na nové seznámení. Věnujte pozornost signálům, kt... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat