Za noční nutkání k močení může nadbytek soli v organismu

Lidé běhající v noci často na záchod by mohli zaznamenat výrazné zlepšení velmi prostou změnou životního stylu. Podle japonských vědců stačí snížit příjem soli. Právě nadbytek sodíku v organismu vede k intenzivnímu vylučování v noci a nutkání k močení, které člověka probudí a donutí navštívit uprostřed noci či nad ránem toaletu. A nejednou.

Noční močení, odborně nykturie, může vést k narušenému spánku a souviset s diabetem, vysokým krevním tlakem a chorobami srdce a cév.

Vědci z Univerzity v Nagasaki vyzvali tři stovky osob trpících nykturií, aby snížily výrazně příjem soli ve stravě. Po třech měsících u nich došlo ke snížení počtu návštěv toalety na polovinu. A naopak srovnávací skupina, u níž byl příjem soli záměrně zvýšen, začala na toaletu v noci odbíhat ještě častěji než před začátkem experimentu.

„Je to první výzkum, který přímo měří, jak příjem soli ovlivňuje frekvenci návštěv toalety. Tato studie potvrzuje, že jednoduchá úprava jídelníčku může výrazně zlepšit kvalitu života u mnoha lidí,“ vysvětluje Matsuo Tomohiro z Nagasaki.

Mezi osobami ve věku nad padesát roků trpí nykturií více než polovina osob. Běhání na záchod v noci narušuje kvalitu spánku, který je nezbytné pro pevné zdraví.

Spánkem to nekončí

Nykturie ovšem není jediným problémem, který nadbytek soli ve stravě způsobuje. Všichni víme, jak moc sůl škodí ledvinám či krevnímu tlaku (a tím i srdci a cévám), ale zdá se, že snížit příjem sodíku by měli i lidé trpící migrénami!

Pokud totiž člověk sníží příjem soli do tří gramů denně, radikálně u něj ubude bolestí hlavy. A navíc u osob trpících chronickou migrénou se sníží počet záchvatů až o třetinu.

Tři gramy soli jsou asi množstvím odpovídajícím polovině čajové lžičky. „Omezení příjmu sodíku by mohlo snižovat riziko migrény tím, že se sníží krevní tlak a puls. Ale i u osob, které měly normální krevní tlak, došlo k omezení bolestivosti hlavy poté, co snížily denní příjem sodíku. Zatímco změna od zdravého jídelníčku k nezdravému a přesolenému neměla žádný vliv na bolestivost hlavy,“ píší ve své studii lékaři z Univerzity Johnse Hopkinse.

Zdravotníci doporučují denní příjem soli v rozmezí tří až šesti gramů. Ovšem u osob, které trpí migrénami, by mohlo být účelné omezit příjem soli na tři gramy denně. Při snižování příjmu soli je třeba dbát na skladbu jídelníčku a vyřadit veškeré polotovary, pečivo, uzeniny a pokrmy z rychlého občerstvení, neboť soli je v nich velké množství. Kdo se stravuje těmito druhy potravin, přijímá denně mnohem více než šest gramů soli.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat