Ideální svačinou před maratónem je bílý sendvič s máslem a džemem

Onkologická dietoložka Adele Hugová z Anglie připravuje sportovcům běžícím maratón a podobné náročné typy závodů jídelníček. V rozhovoru pro deník The Mail teď odpověděla na otázku, co by doporučila každému sportovci, než vyběhne na delší trať či sedne na sedlo kola. Podle ní je ideální sendvič z bílého chleba s trochou másla a džemu. Dodá tělu pravidelný přísun sacharidů pro svalovou práci.

Adele Hugová z Macmillanova onkologického centra v hrabství Surrey doporučuje přesně dva plátky bílého chleba každý o hmotnosti padesát gramů, k tomu patnáct gramů másla a třicet gramů džemu s nižším obsahem cukru.

Sníst by podle ní měl sportovec tohle jídlo asi dvě až čtyři hodiny před začátkem závodu či tréninku a vypít k němu sklenici pomerančového džusu. Podle ní sacharidy zajistí svalovou práci a přitom nízký obsah tuků a vlákniny nezatíží trávení.

„Někdo si může myslet, že smažená snídaně mu dodá více energie nebo že spousta celozrnných obilovin a vlákniny zpomalí uvolňování energie, ale tuk a vláknina můžou způsobit těžkosti při trávení, což v den závodu nechce nikdo. Marmeládový sendvič je naprosto nejlepší snídaně před maratónem nebo jiným dlouhým během, protože se z něj rychle uvolní sacharidy, má málo tuku a vlákniny… rozhodně tohle doporučujeme všem běžcům,“ tvrdí Hugová.

Pozor na chyby

S jarem nastala i maratónská sezóna - v každém větším městě se nějaký ten dlouhý běh pořádá. Rozhodli jste se přihlásit a je jasné, že se svou fyzičkou budete muset před závodem něco udělat? Pak by to asi chtělo pořídit tenisky a vyrazit do terénu. Ať už je vaším cílem onen zmíněný maratón nebo chcete jen tak udělat něco pro své zdraví, vyvarujte se následujících začátečnických chyb!

Chyba č. 1: Běháte pořád stejnou trasu

Běhání venku má jednu výhodu – nemělo by vás díky neustále se měnícímu prostředí omrzet. Ovšem to vyžaduje jediné. Měnit trasy běhu! Uvidíte, že vás pak běhání bude více bavit. Navíc nepropadnete rutině a zvýšíte pravděpodobnost, že vás nově objevený koníček hned tak neomrzí.

Chyba č. 2: Nemáte tu správnou výbavu

Ne že by bylo běhání extra náročné na sportovní výbavu – vlastně potřebujete jen něco, v čem se vám bude běhat pohodlně. Ovšem jsou tři věci, do kterých byste měla investovat. Boty. Ponožky. Podprsenka. Opravdu, ušetříte si spoustu (i bolestivých) nepříjemností.

Chyba č. 3: Nedáváte si žádné cíle

Jaká byla vaše prvotní inspirace k běhání? Zhubnout? Zlepšit fyzičku? A co dál? Zkuste si dávat i konkrétnější cíle. Tak například uběhnout každý den o pár metrů víc, zlepšit si čas na dané trase, připravit se na půlmaratón, nezadýchat se do kopce... Motivace je velmi důležitá, tak na ni nezapomínejte!

Chyba č. 4: Jste na sebe moc tvrdí

Být sám sobě trenérem v sobě skrývá dvě nebezpečí – buď na sebe nemáte moc nároků (viz předchozí bod), nebo jste na sebe až moc přísní. Máte pocit, že byste hned po týdnu měli být schopni uběhnout bez zastavení 12 kilometrů, a to za půl hodiny. Což je samozřejmě hloupost. Zlepšovat byste se měli postupně, nečekejte, že z vás hned bude běžec první kategorie.

Chyba č. 5: Neběháte pravidelně

Ačkoli zpočátku jste přesvědčení, že budete běhat každý den, postupem času zjistíte, že ne vždy je to možné. Ovšem úplně rezignovat na nějakou pravidelnost by byla chyba. Snažte se běhat alespoň 3krát týdně, zařaďte běhání do svého denního rozvrhu. A nevymýšlejte si důvody, proč zrovna dneska nemůžete.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat