Olivový olej prodlužuje život, i když se po něm přibere

Jídelníček středomořských národů je považován za nejzdravější způsob stravování dneška. Kultury žijící kolem Středozemního moře jsou totiž výrazně méně postihovány chorobami srdce a cév či rakovinou. A za vše může zřejmě olivový olej, který je v kuchyni těchto zemí bohatě zastoupen. Naznačuje to i nový výzkum ze Stanfordu, kde prokázali, že olivový olej prodlužuje život, i když se po něm přibere.

Ačkoli byly tyto závěry vyvozeny z experimentálního výzkumu provedeného na hlísticích, podle autorů je aplikovatelný také u lidí. Ve studii vědců ze Stanfordské univerzity vyšlo najevo, že hlístice krmené bohatě olivovým oleje sice přibraly a byly obézní, na druhou stranu ale tito jedinci žili výrazně déle než jejich štíhlejší vrstevníci, kterým byl olivový olej upřen.

„Víme už nějakou dobu, že metabolické změny mohou ovlivnit délku života, ale očekávali jsme, že déle žijícími jedinci budou ti, kteří budou štíhlejší. Místo toho se ukázalo, že déle žili ti obéznější. To bylo docela překvapením,“ přiznává jedna z autorek, profesorka Anne Brunetová, jejíž studii otiskl prestižní časopis Nature.

Olivový olej je bohatým zdrojem mononenasycených mastných kyselin, které jsou pro živočichy velmi zdravé a fungují jako prevence stárnutí a řady onemocnění.

Lék na srdce?

Že je olivový olej skvělým preventivním prostředkem proti řadě onemocnění srdce a cév, to je známá věc. Ale tahle zázračná pochutina dokáže již za šest týdnů zlepšit stav naší oběhové soustavy! Alespoň to tvrdí vědci.

Tým doktorky Emilie Combetové z Glasgowské univerzity spolupracoval na experimentálním výzkumu účinků olivového oleje na zdraví srdce a cév s kolegy z Lisabonu a Německa.

Několik desítek mužů v rámci klinického výzkumu konzumovalo olivový olej, dvacet mililitrů ve studené kuchyni denně. Lékaři v průběhu experimentu měřili specifické proteiny v krvi, které poukazují na riziko onemocnění srdečních tepen.

„Zjistili jsme, že bez ohledu na obsah fenolických látek v olivovém oleji měl tento olej pozitivní vliv na zdraví srdečních tepen a snížil riziko onemocnění těchto cév… Pokud by lidé nahradili část tuků ve svém jídelníčku olivovým olejem, mohlo by to mít obrovský vliv na omezení rizika onemocnění chorobami srdce,“ uvedla doktorka Combetová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat