Chybí vám v práci energie? Dejte si vejce nebo mandle

Zatímco všichni okolo vás srší energií a radují se, že jsme se nejspíš konečně dočkali přívětivého počasí, vy vůbec nemáte sílu oslavovat sluneční paprsky a nejraději byste zalezli do peřin a ještě z nich – navzdory jaru – dlouho nevylezli? Možná vám chybí ty správné živiny!

Zapomeňte na další šálek kávy nebo plechovku energetického nápoje a raději sáhněte po dobrotách, které vám energii dodají dlouhodobě. A ještě prospějí vašem zdraví.

Vajíčka

Zapomeňte na všechny ty pomluvy, které jsou s vajíčky spjaté, a zařaďte je pravidelně do svého jídelníčku! Jestliže se vám nějak nedostává energie, pak jsou prakticky nutností. Především žloutek totiž obsahuje spoustu vitaminů skupiny B, které pozitivně ovlivňují metabolismus, ale také se podílejí na tvorbě červených krvinek, které zajišťují transport kyslíku v těle.

Kromě toho vám vejce zajistí spoustu velmi kvalitních proteinů (okolo 8 gramů na jedno vajíčko), které hrají v práci našeho těla s energií také důležitou roli. Pokud chcete mít spoustu sil již od začátku dne, dopřejte si vajíčka k snídani.

Jogurt

Mluvíme samozřejmě o klasickém bílém jogurtu, tedy tom bez nejrůznějších ochucovadel a spousty cukru či chemikálií. Bílý jogurt je rovněž skvělým zdrojem bílkovin, ale především dokáže držet na uzdě hladinu cukru v krvi. Právě výkyvy v ní mohou stát nejen za vaším vlčím hladem, ale také za nevysvětlitelnou a náhlou únavou.

Pokud je pro vás bílý jogurt až příliš „obyčejný“, přidejte si do něho hrstku čerstvého ovoce. A ještě jedna rada – nekupujte si odtučněné jogurty. Trocha zdravého tuku vám pro dobití baterek neublíží! A kromě toho jsou tradiční jogurty zdravější než ty odtučněné.

Luštěniny

Pokud hledáte zásobárnu hned několika látek, jež vám dodají energii na celý den, právě jste ji našli. Ano, jsou to ony doporučované, ale stále opomíjené luštěniny. Čím vás „nakopnou“? Kombinací vitaminů skupiny B, železa, hořčíku, vápníku a draslíku.

Navíc obsahují kvalitní složité sacharidy, které dodají energii na mnohem delší dobu než zmíněné energetické nápoje. Kromě toho luštěniny pozitivně ovlivňují hladinu cukru v krvi (o jejich působení v prevenci rakoviny tlustého střeva ani nemluvě).

Mandle

Potřebujete rychlou pomoc, když se vám v práci odpoledne zavírají oči? Pro tyto chvíle je strategické mít po ruce hrstku mandlí. Obsahují totiž jak kvalitní bílkoviny, tak i sacharidy a tuky, které prospívají našemu zdraví. Třešinkou na dortu jsou pak nenasycené mastné kyseliny. Přidejte ještě vysoký obsah vitaminů (včetně zmiňovaných ze skupiny B) a minerálů (hořčík, vápník…) a na další šálek kávy už si díky mandlím ani nevzpomenete.

Ryby

Víte, že budete potřebovat na odpoledne spoustu energie? Pak si k obědu dejte rybí maso. Představuje zdroj kvalitních bílkovin, ale také omega-3 mastných kyselin (které „nakopnou“ mozek). Které druhy ryb jsou nejlepší? Losos, tuňák, ale také sardinky nebo makrela. Ovšem i když si dáte „starého dobrého“ českého kapra, rozhodně neuděláte chybu. A ano, i filé z tresky se počítá!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat