Rozumné slunění ulevuje od bolesti a je prevencí nespavosti

Slunění a opalování je v posledních letech mnohem nebezpečnější kvůli ztenčené ozónové vrstvě. Na povrch země tak dopadá UV záření vyšší intenzity, které při dlouhodobém působení může vyvolat rakovinu kůže. Ale lidé se po miliony let vyvíjeli pod neustálým tokem záření, takže jsou na něm závislí kupříkladu s ohledem na produkci vitaminu D. Ten je mezi esenciálními látkami v mnoha ohledech nezbytným pro zdraví. Slunění a zvýšení produkce vitaminu D v kůži přitom může pomoci lidem s chronickými bolestmi a nespavostí.

Vědci z Brazílie prokázali, že stav pacientů trpících chronickými bolestmi a nespavostí, se výrazně zlepší v případě, že se zvýší hladina tohoto vitaminu v krvi. Toho lze dosáhnout také konzumací určitých potravin, nicméně nejvíce vitaminu D získáváme díky fotochemické reakci v kůži vlivem slunečního záření. Vitamin ale prokazatelně hraje klíčovou roli při mírnění negativních symptomů.

„Je nezbytné, abychom lépe pochopili možné mechanismy týkající se tohoto vztahu, včetně imunologických a neurobiologických cest souvisejících se vztahy mezi spánkem, vitaminem D a bolestí,“ věří doktorka Monica Levyová Andersenová z Federal University of São Paulo.

Prospívá jen s rozumem

Švédští vědci z Institutu Karolinska a Lundské univerzity nedávno prokázali, že i když se do analýzy o přínosu či škodlivosti slunění započítají smrtelné melanomy (tedy nádory kůže), opalující se ženy žijí až o dva roky déle než ty, které se slunci vyhýbají zcela.

Analýza sledování téměř třiceti tisíc žen po dobu dvaceti let odhaluje, že slunění souvisí s nižším rizikem onemocnění srdce a dalšími chorobami krom rakoviny kůže.

„Zjistili jsme, že vyhýbat se zcela slunci je stejně nebezpečné jako kouření,“ tvrdí doktor Pelle Lindqvist.

Jenže riziko rakoviny vyvolané UV zářením také nelze podceňovat, proto doporučuje opalovat se rozumně (vyhnout se polednímu žáru) a používat ochranné přípravky na kůži, které riziko zhoubného melanomu výrazně snižují.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat