Chraňte se efektivně před horkem

Letní počasí o sobě dává konečně pořádně vědět. Vysoké teploty mohou být ale pořádnou zátěží pro náš organismus. Jak je přežít ve zdraví?

Ačkoli v České republice není tropických dní za rok tak moc (i když někdy se zdá, že až příliš), dokážou pořádně potrápit. Pro lidský organismus mohou být horka škodlivá, pro mnoho lidí pak představují vážné zdravotní riziko.

Jak přežít letošní porci léta bez úhony?

Na oblečení záleží

Ačkoli od určitých teplot bychom na sobě nejraději neměli vůbec nic, přece jen se bez oblečení neobejdeme. Co si vzít? Rozhodně se vyhněte neprodyšným umělým materiálům, a naopak sáhněte po těch přírodních. Ideální je lehká bavlna nebo len. Jsou velmi vzdušné, prodyšné a dobře sají pot.

A když už jsme u oblečení – pamatujte, že samo o sobě ještě nemusí chránit před slunečními paprsky, a tak i pod něj byste se měli mazat ochranným krémem s UV faktorem.

Nezapomínejte při pobytu na slunci chránit hlavu, ideálně prodyšným kloboukem či čepicí.

Zatáhněte, co jde

Mění se váš byt či kancelář v letních dnech v pekelnou výheň? Výrazně zmírnit tento jev mohou žaluzie a závěsy. Zkrátka se snažte, aby do místnosti pronikalo co nejméně slunečních paprsků. Nejvhodnější jsou venkovní žaluzie, ale pokud je nemáte, i ty vnitřní vás zachrání. Závěsy také nezatahujte pouze na noc – v létě zvolte ty ze světlé látky, která teplo odráží, nikoli kumuluje.

Při horkých dnech ani příliš nevětrejte, do bytu si pustíte jen tropický vzduch. raději okna otevřete až po západu slunce, na noc nebo velmi brzy ráno.

Ochlaďte postel

Spousta lidí přes léto trpí chronickým nevyspáním. Člověku se zkrátka usíná lépe, pokud je v ložnici chladněji, což je luxus, který řada z nás v létě nemá. Co s tím? Zkusit můžete před odchodem do postele uložit na 15 minut ložní prádlo (například prostěradlo) do mrazáku. Pokud potřebujete něco „trvalejšího“, pořiďte si gelové chladicí polštářky a usínejte s nimi.

Rychlá pomoc po ruce

Máte pocit, že už nevydržíte ani chvíli, že se vaše tělo prostě přehřívá a nemá daleko ke kolapsu? Pro tyto příležitosti je dobré mít po ruce lahev s ledově vychlazenou vodou. Tu pak přiložte na strategická místa – zápěstí, kotníky či na zadní stranu kolen.

Pomůže i proud studené vody směrovaný právě na zápěstí, případně nohy ponořené do lavoru se studenou vodou. V krizové situaci je zkrátka nutné improvizovat – jde o vaše zdraví!

Pozor na sporty

Ačkoli pravidelný pohyb je pro zdravé tělo prospěšný, pokud bude teploměr ukazovat třicítku a venku bude pálit slunce, raději svůj oblíbený běh apod. odložte. Fyzická aktivita v kombinaci s horkem totiž zavání kolapsem. Přesuňte sport buď na brzké ranní, nebo pozdní večerní hodiny.

Neopomíjejte základní pravidla

Kromě všeho výše napsaného je nutné dodržovat při vysokých teplotách i základní pravidla, která zaručí, že nezkolabujeme.

  • Dodržujte, případně navyšte pitný režim – nejlepší je pít čistou, případně minerální vodu. Vyhýbejte se nápojům s alkoholem nebo kofeinem (dehydratují).
  • Nepobývejte na slunci – především mezi 11. dopolední a 14. odpolední hodinou nevycházejte ven, pokud vysloveně nemusíte.
  • Chraňte svou pokožku – krém s UV faktorem je nutností, na kterou bychom měli spoléhat každý den, nejen když ležíme u rybníka nebo pobýváme u moře.
  • Noste brýle – tedy samozřejmě máme na mysli ty sluneční. Ideálně by měly být opravdu kvalitní a nepouštět k vašim očím sluneční paprsky ani zboku.

Zdroj: metoffice.gov.uk, healthline.com






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat