Superpotraviny jsou drahá zbytečnost. Nic není bohatší na živiny než vejce

Většina lidí si myslí, že stravovat se zdravě je drahé. Bohužel tomu nahrává falešný byznys se superpotravinami a restaurace zaměřené na vegany, vegetariány a makrobiotiky. Jsou předražené. Ale zbytečně. Sázejí na dovážené superpotraviny, které však nejsou ve srovnání s domácími plodinami nijak hodnotnější. Kupříkladu na obyčejné vajíčko zdaleka nemá avokádo, quinoa ani mořské řasy.

Kvalitní vejce z bio chovu obsahuje osmnáct velmi cenných živin, avokádo má o dvě méně a quinoa dokonce o osm. Rozdíl je však v cenně. Poměr hmotnosti a obsahu živin v potravině je nesrovnatelný. Vejce vyjde více než třikrát levněji než avokádo i quinoa (merlík chilský).

Příroda trpí

„Drahé superpotraviny jsou vyhazováním peněz, protože obsahují méně živin než levnější domácí potraviny,“ tvrdí doktorka Juliet Grayová ze Spojeného království.

A třebaže se lidé živící „zdravě“ snaží tvářit, že jsou i ekologičtí, opak je pravdou. Nákupem superpotravin dovážených zdaleka zatěžují životní prostředí. Tyto produkty totiž souvisejí s mnohem větší produkcí skleníkových plynů – především kvůli dopravě – než domácí plodiny.

Vejce versus kokosový olej

Naprosto zbytečné je podle expertů nakupovat kokosový olej, quinou, mořské řasy, mandlové mléko, chia semínka, avokádo.

Kokosový olej má sice skvělé vlastnosti při péči o pokožku a vlasy či masážích, ale nutričně obsahuje jen vitamin E. Mandlové mléko má jen patnáct živin a je mnohem dražší než vejce s osmnácti cennými živinami. Quinoa jich obsahuje dokonce jen šest a chia semínka čtrnáct.

Nakupujte chytře

A kdo se chce změřit na domácí superpotraviny, krom vajec by si měl všímat domácích vlašských ořechů a semen (slunečnice, dýně, len), ječných krup, pohanky, česneku, mrkve, petrželky, pažitky, červené řepy, růžičkové kapusty, hlávkové kapusty, řeřichy, ostružin, borůvek nebo černého rybízu.

Ty jsou navíc běžně dostupné, v sezoně se nemusejí dovážet a často bývají mnohem levnější než jejich exotičtější a proklamovanější kolegové z říše potravin







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat