Soustřeďte se na jídlo. Hubnutí vám půjde snadněji

Fyzické a psychické tělo jsou tak provázány, že význam péče o duševní stránku při snaze ovlivnit tu tělesnou nemůže popřít ani moderní medicína. Lékaři ze Severní Karolíny tvrdí, že hubnout bez snahy působit také na psychiku je zbytečná snaha. Naopak jedinci, kteří při dietě a hubnutí podporují své úsilí mentálně, jsou až sedmkrát úspěšnější. Skvěle přitom funguje soustředění se na přítomný okamžik a vědomá konzumace jídla.

Vědci ze Severní Karolíny provedli experiment. Na počátku studie se žádný z pacientů nevěnoval plnému soustředění na konzumaci a vědomému prožívání jídla. Všichni pacienti však byli obézní a začali držet stejnou předepsanou dietu. Polovina z nich se navíc začala věnovat vědomé konzumaci. Tato skupina zhubla v průměru 1,9 kilogramu za sledované období patnácti týdnů, zatímco skupina bez psychické podpory meditací jen 0,3 kilogramu.

„Výsledky dokazují, že existují pozitivní vztahy mezi vědomou konzumací jídla a hubnutím,“ tvrdí autoři z North Carolina State University.

Vědomá konzumace spočívá v plném prožívání jídla. Je důležité si při něm uvědomit přítomný okamžik, kde člověk sedí, jak se cítí, co má na talíři, jak to vypadá. Každé sousto prožívat s tím, že si uvědomuje, co vkládá do úst, jak to chutná, pomalu pak pokrm převalovat v ústech a dlouho žvýkat. Tato koncentrace vede k rychlejšímu nasycení, pozření menšího množství pokrmu, lepšího využití živin v něm obsažených a konečně tedy také k podpoře hubnutí.

Mocná čarodějka psychika

Psychika vám ovšem může s hubnutím pomoci nejen při jídle. Jak? Když nemáte čas cvičit, tak si představujte, že běháte, plavete či zvedáte činky. Čím věrohodněji si mozek dokáže tyto pocity vyvolat, tím spíš tělo zažije stav, jako by skutečně cvičilo. Podle německých vědců se totiž při takové imaginaci zvyšuje tepová i dechová frekvence a mozek dokonce stimuluje svaly.

Samozřejmě samotné představování si pohybu nezvýší dech a srdeční činnost tak jako intenzivní pohyb. Ale je to zase mnohem lepší než úplné nicnedělání. A navíc toto pozitivní imaginativní myšlení vylučuje do mozku hormony štěstí. Ty přispějí k dobré náladě, a navíc motivují ke skutečnému pohybu.

„Pokud už máte pozitivní nastavení mysli vůči sportu, vaše tělo se naprogramuje tak, že když pak opravdu cvičíte, je při pohybu mnohem výkonnější,“ tvrdí doktor Hendrik Mothes z Univerzity ve Freiburgu.

V experimentálním výzkumu také prokázal, že u osob, které cvičení doplňují imaginací, jsou zdravotní účinky sportu, růst svalů a zlepšování kondice intenzivnější.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat