Meditace umí ulevit od bolesti stejně jako léky

Nová studie z Leedsu dokazuje, že transcendentální meditace a metoda všímavosti jsou stejně účinnou metodou ulevování od bolesti jako léky. Právě léky tišící bolest jsou nejnadužívanějšími medikamenty současnosti. Nejsou přitom bez vedlejších účinků, zvláště, když jsou užívány dlouhodobě. Praktiky buddhistů a jogínů zklidňující mysl přitom podle britských vědců pomáhají stejně bez vedlejších účinků.

Po deseti minutách transcendentální meditace dochází k úlevě nepohody a nepříjemných pocitů stejně jako po požití paracetamolu, iburpofenu a aspirinu – tří nejčastěji užívaných nesteroidních léků na bolest.

Samozřejmě v jistých případech a při určité intenzitě bolesti, kdy člověk nemá schopnost soustředit mysl na přítomný okamžik a meditaci, je užití léku na místě. Jenže většina populace tabletu použije i v případě mírné bolesti a nepříjemných pocitů. Tedy zbytečně.

Vědci z Leeds Beckett University prokázali účinnost transcendentální meditace a soustředění na přítomný okamžik v experimentálním výzkumu.

„Výsledky naší studie dokazují, že krátká na přítomný okamžik soustředěná meditace může přispět k úlevě bolesti... díky snadné aplikaci metody a její finanční nenáročnosti může sloužit jako účinná metoda ulevování bolesti vedle těch současných... Využili jsme tradičních buddhistických učení zaměřujících pozornost a vědomí na dýchání,“ uvedl autor doktor Osama Tashani z Leedsu.

Účinné antidepresivum

Američtí psychiatři tvrdí, že při boji s depresí, úzkostmi, bolestmi a stresem není potřeba spoléhat jen na léčiva, která mají navíc značné vedlejší účinky. Mnohem zdravější a stejně účinná je podle nich již zmíněná transcendentální meditace. Půlhodina takové meditace denně funguje u mnoha lidí stejně dobře jako tablety.

Výzkumem vlivu transcendentální meditace se zabýval docent Madhav Goyal z Johns Hopkins University v Baltimore. „Mnoho lidí si myslí, že meditace znamená sedět a nic nedělat. To ale není pravda. Meditace je aktivní trénink mysli, při němž se snažíme zvýšit vědomí,“ tvrdí docent Goyal.

Miliony lidí po celém světě denně meditují aspoň půlhodinu, aby se zbavily stresu, přispěly k osobnímu růstu, zlepšily si náladu, zbavily se stresu a nepříjemné nálady či odbouraly různé úzkosti.

V našem výzkumu se meditace projevila jako účinná úleva od úzkostí a symptomů deprese a to stejně efektivně, jak to jiné studie popisují při užívání antidepresiv,“ tvrdí docent Goyal.

Léky na deprese – antidepresiva – se staly v posledních dvaceti letech masovou záležitostí. Samozřejmě to musí těšit výrobce těchto léčiv. Ovšem všechny mají větší či menší vedlejší negativní účinky. A valná většina uživatelů antidepresiv by se mohla obejít bez léků pravidelnou meditací. To však vždy musí posoudit odborný lékař.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat