Chystáte se na slunce? Pak raději pozor na citrony

Kdo se někdy vystavil působení slunečních paprsků bez náležité ochrany v podobě opalovacích krémů či oblečení, jistě ví, jak bolestivou záležitostí jsou spáleniny od slunce. Ovšem napadlo by vás, že některé běžně dostupné látky dokážou tyto spáleniny podpořit a zhoršit, případně zaručit nepříjemnou reakci pokožky?

Na co si dát v létě pozor, než vyrazíte ven?

Citrusy

Pokud si v létě připravujete například k bazénu osvěžující citronový nápoj, pečlivě si umyjte ruce, aby vám na nich nezbyla žádná šťáva z tohoto ovoce. Při setkání se slunečními paprsky totiž může pokožka potřísněná šťávou z citrusů zareagovat velmi nepříjemnou fytodermatitidou – mohou se objevit vyrážky, puchýřky, svědivé či bolestivé podráždění… Trochu to připomíná vážné spáleniny od slunce. Šťáva z citrusů (především látka furanokumarin) totiž narušuje vrchní vrstvu pokožky, která pak působením UV záření reaguje bolestivým podrážděním.

Některé parfémy

Také určité složky parfémů mohou při setkání s UV zářením způsobit na pokožce podobnou paseku. Ačkoli se výrobce vůní snaží používání těchto ingrediencí eliminovat, především lidé s citlivou pokožkou by se měli před vystavením se slunci aplikovat parfém spíše na oblečení než na kůži.

Mimochodem, nemusí se jednat jen o chemii – občas mohou po styku se slunce způsobit nepříjemné podráždění i čistě přírodní látky, například bergamotový nebo rozmarýnový esenciální olej (i když u nich jsou reakce zaznamenány především u lidí s extrémně citlivou pokožkou).

Určitá léčiva

Většinou vás lékař při předepisování léků upozorní na fakt, že nemáte chodit na slunce, ale raději pročítejte příbalový leták u všech přípravků. Některé léky totiž mohou fotodermatitdu způsobovat také – u citlivých osob dokonce i ty na bolest hlavy nebo antibiotika. Pokud tyto léky a další užíváte, pak svou pokožku chraňte krémy s vysokým SPF a snažte se halit pokožku do oblečení. Ani u bylinných přípravků si nemůžete být tak docela jisti, že na ně vaše pleť nezareaguje ve slunečních paprscích nepříjemnou vyrážkou, známá je tím například třezalka.

Pozor na horké sprchy

Ačkoli svou pokožku chráníte přípravkem s ochranným faktorem, na slunci se jistému opálení nevyhnete. A i když máte ke spáleninám přece jen daleko, neznamená to, že si ho nemůžete „přivodit“ nešetrným zacházením později. Jestliže si například po opalování dopřejete horkou sprchu, může se stát, že na podrážděných místech dojde k tvorbě bolestivých puchýřků. Jak to? Horká voda totiž ještě vysuší už tak suchou pokožku (slunce kůži nadměrně vysušuje), takže bude ještě citlivější a může zareagovat tvorbou vyrážky či puchýřů. Raději si po opalování dopřejte chladnější sprchu a po ní spoustu hydratačního přípravku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat