Brokolice může být prevencí cukrovky

Brokolice je dlouhodobě vyzdvihována pro vysoký obsah protirakovinných látek. Brukvovitá zelenina bohatá na antioxidanty však může být také prevencí diabetu 2. typu. Podle švédských vědců totiž látky v ní obsažené dokážou normalizovat hladinu krevní glukózy a zvyšovat citlivost tkání vůči inzulinu.

„Protože má sulforafan velmi málo vedlejších účinků a může být přijímán ve formě brokolice nebo šťávy z ní, je to velmi slibná alternativa prevence a léčby diabetu 2. typu vedle současných metod,“ tvrdí profesor Anders Rosengren z Lundské univerzity.

Sulforafan je obsažen ve všech druzích košťálové zeleniny (brukvovitých rostlin) – zelí, kapustě, brokolici, květáku, růžičkové kapustě i kedlubnách. Ale brokolice a růžičková kapusta jsou jedněmi z nejbohatších zdrojů. Pravidelná konzumace tohoto druhu zeleniny u osob s diabetem 2. typu nebo ohrožených vznikem tohoto onemocnění je rozhodně na místě.

„Sulforafan vyvolává antioxidační reakci. Byl zkoumán dlouhodobě pro své protirakovinné a protizánětlivé účinky,“ dodává profesor Rosengren.

Když nemáte brokolici...

Také byste rádi předcházeli riziku diabetu 2. typu, ale nejste zrovna velkým příznivcem brokolice? Naštěstí není jedinou plodiniu, jíž nás matka příroda v boji proti civilizačním nemocem vybavila. Také pravidelná konzumace ořechů je podle kanadských vědců prevencí diabetu 2. typu. Stačí přitom šest ořechů denně.

„Dvě porce po třech ořechách denně podle všeho snižují a stabilizují hladinu cukru u lidí s diabetem 2. typu, navíc u zdravých jedinců jsou prevencí rozvoje tohoto onemocnění,“ tvrdí kanadští lékaři.

Ideální variantou jsou vlašské ořechy, které jsou mezi všemi olejnatými jádry absolutní jedničkou. Zdravé jsou také kešu oříšky (což jsou semena bobovité rostliny), lískové či pekanové ořechy.

Tým lékařů z Nemocnice svatého Michala v Torontu definoval jednu porci jako třicet gramů ořechů. K prevenci diabetu tak stačí schroupat denně šedesát gramů ořechů. Osoby, které denně pozřou šest ořechů, mají nižší a vyrovnanější hladinu glukózy v krvi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat