Hlava jako střep hned po probuzení. Co ji způsobuje?

Bolest hlavy nás může zaskočit kdykoli během dne a její příčiny jsou být velmi rozmanité – od stresu až po dehydrataci. Jenže co když se s bolavou hlavou už prakticky probudíme? Možná se nám naše tělo snaží něco říct.

Tak například, že…

Jste ho okradli o spánek

Naše tělo potřebuje nejméně 7 hodin spánku. Takže pokud jste šli spát po jedné a vstáváte v šest, nemůžete se divit, že máte pocit, jako by se vám hlava měla každou chvíli rozskočit. Tělo totiž v případě nedostatku spánku najede do jakéhosi nouzového režimu a vyplaví potřebné hormony, v jejichž důsledku se dostaví stres, zvýší se tep a krevní tlak. Bolest hlavy je na světě. Jistě, zaženou ji běžné léky, ale upřímně – dostatečný spánek je mnohem lepší prevencí.

Jste to se spánkem přehnali

A opačný extrém, který se také může proměnit po ránu v hlavu jako střep. Pokud totiž v noci spíte déle než 9 hodin (a jste dospělý člověk), dochází v mozku k poklesu hormonu serotoninu a snížení průtoku krve tímto orgánem, což může vést k bolesti hlavy. Zkrátka se snažte držet oněch 7 až 8 hodin spánku denně. Víkendy nevyjímaje!

Jste vyčerpali endorfiny

Hladina hormonu endorfinu, jemuž se také přezdívá hormon dobré nálady nebo štěstí, je po ránu přirozeně na minimu. Ovšem u některých lidí může tento stav vyvolat migrény. Lékaři nevědí přesně, proč jsou k těmto bolestem hlavy po ránu někteří lidé náchylnější a u jiných k nim nedochází, nicméně doporučují začít den cvičením. Pohyb je totiž jedním z nejspolehlivějších způsobů, jak hladinu endorfinů zvýšit.

Jste to přehnali s alkoholem

I když jste vůbec nemuseli být namol, můžete se ráno po večeru ve společnosti sklenky alkoholu cítit, jako by vám v hlavě kutali nějací permoníci. Mohou za to dvě skutečnosti. Jedna alkohol silně dehydratuje (a právě dehydratace je obecně jednou z nejčastějších příčin bolestí hlavy), jednak narušuje kvalitu spánku (a nedostatek spánku je dalším spouštěčem bolavé hlavy).

Jste celou noc chrápali

Pokud chrápete, hrozí u vás takzvaná spánková apnoe, tedy stav, při kterém (zjednodušeně řečeno) na pár vteřin přestanete dýchat a pak lapáte po dechu. I když jde o poměrně krátké epizody, za noc jich může být spousta. A to znamená snížený přísun kyslíku pro váš mozek. Podle některých odborníků to pak může vést k bolestem hlavy. Nejen proto byste měli chrápání rychle začít řešit se svým lékařem!

Jste hypertonikem

Neboli trpíte vysokým krevním tlakem (hypertenzí). Ano, i ten může způsobovat ranní bolesti hlavy. Mimochodem, pokud vás pobolívá hlava po ránu často, zajděte ke svému lékaři a nechte si změřit tlak. Ne nadarmo se hypertenzi přezdívá tichý zabiják – nemá totiž žádné příznaky, ale jedná se o velmi nebezpečné onemocnění, které zvyšuje riziko předčasného úmrtí. Spousta lidí vysokým krevním tlakem trpí, aniž by o tom věděla. Tak ať nejste jedním z nich!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat