Kofein pomáhá spalovat kalorie. Zvyšováním hladiny oxytocinu

Kofein může pomáhat zhubnout. Tvrdí to čínští vědci, podle nichž tento alkaloid nacházející se v kávě pomáhá omezovat apetit a naopak podporuje fyzické aktivity. Působí tedy dvěma směry. Jednak pomáhá snižovat energetický příjem, ale také pomáhá zvýšit energetický výdej.

Kofein zvyšuje hladinu oxytocinu v krvi, který působí na mozek v mnoha směrech. Krom toho, že se mu přezdívá hormon lásky, působí také na hypotalamus a jeho centra energetického příjmu a výdeje.

Profesor Kuo Čang prý při výzkumu účinků kofeinu na obézní myši zjistil, že látka zvyšuje energetický výdej podporou pohybu a snižuje příjem omezováním apetitu.

„Naše výsledky dokazují, že působení kofeinu zlepšuje stav u obézních jedinců tím, že omezuje příjem potravy a podporuje energetický výdej,“ tvrdí profesor Kuo z Vědeckotechnologické univerzity Chua-čung.

Kofein působí přímo na receptory adenosinu v hypotalamu. Adenosin slouží jako přenašeč energie a hypotalamus řídí energetickou bilanci organismu.

Kolik už je moc?

Všichni víme, že kofein sice tělu prospívá, ale velké množství už může i škodit. Jak je to s naší oblíbenou kávou a jaké množství tohoto nápoje si můžeme bez obav dopřát?

Mezinárodní nezisková vědecká organizace ILSI provedla analýzu 740 studií z celého světa, které se zabývaly účinky konzumace kávy na lidský organismus. A z výsledků jasně vyplývá, že konzumace tří až čtyř šálků denně – s obsahem 400 miligramů kofeinu – neškodí. Je to množství, které nemá zhoubný vliv na lidské zdraví, zatímco jiné látky v kávě můžou zdraví naopak prospívat.

Těhotné ženy podle výsledků studie mohou vypít až 300 miligramů denně, což jsou zhruba tři šálky slabší kávy. Kofein může ve vyšších dávkách působit zhoubně na oběhovou soustavu a mozek a negativně ovlivnit vývoj plodu, ale v malém množství s kávou do těla pronikají látky snižující záněty a zvyšující výkonnost mozku.

„Tato studie poskytuje důkazy, které rozšiřují chápání účinků kofeinu na lidské zdraví… Závěrem můžeme říci, že dosud navrhovaná míra čtyř set miligramů kofeinu jako bezpečná pro zdraví skutečně nesouvisí se zhoubnými vedlejšími účinky,“ tvrdí doktor Eric Hentges z ILSI ve Washingtonu DC.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat