Nízkosacharidová dieta zvyšuje šanci na početí dítěte

Páry mající problém s početím by měly vyzkoušet snížení obsahu sacharidů v jídelníčku. Podle švýcarských odborníků na plodnost řadě párů prospěje nízkosacharidová dieta, při níž se konzumuje jediná porce složitých sacharidů denně. Strava má přitom výraznější vliv na plodnost žen.

Vědci z Ženevy přitom zjistili, že u žen šance na početí po snížení příjmu sacharidů vzroste téměř dvakrát.

„Říkám svým pacientům, že pokud si dají toast k snídani, je to jejich jediný sacharid během dne. Nemůžou si pak dát sendvič k obědu a těstoviny k večeři,“ tvrdí doktorka Gillian Lockwood z anglického Tamworthu v rozhovoru pro deník The Mail.

Ženy mající potíže s početím smějí jediné sacharidové jídlo – pečivo, celozrnné obiloviny, těstoviny, rýži, kukuřici, brambory – denně. Neomezeně ale mohou libové maso, ryby, mořské plody a zeleninu.

„Víme, že strava má hlavní vliv na šanci počít dítě a zvyšuje kvalitu vajíček. Jeví se stále zřetelněji, že sacharidy v jídelníčku ovlivňují šanci na početí nejvýrazněji. Když se snaží počít dítě, měli by muži i ženy prozkoumat skladbu své stravy a obsah vitaminů, minerálů a dalších živin v ní,“ tvrdí profesor Adam Balen z Britské společnosti pro plodnost.

Pozor na limonády

Pokud žena holduje sladkým perlivým nápojům, zcela by se podobným limonádám měla vyhnout především v době, kdy podstupuje umělé oplození. Je jedno, zda kvůli postavě volí nápoje s umělými sladidly – ačkoli se ví, že se po nich přibírá více než po těch s cukrem – nebo si dopřává klasické slazené sacharózou. Vědci dokázali, že konzumace takových nápojů negativně ovlivňuje kvalitu vajíček i embryí a šanci na uchycení embrya v děloze.

„Pacientky bychom měli varovat před negativními účinky cukru a hlavně umělých sladidel na úspěch při umělém oplodnění,“ varovali vědci z Brazílie na konferenci v Salt Lake City v Utahu.

„Je to velmi zajímavá studie. Prostředí, v němž se vajíčko vyvíjí, je velmi citlivé k vnějším vlivům a neměli bychom podceňovat možné účinky potravinářských aditiv na reprodukční zdraví,“ dodává k výzkumu profesor Adam Balen z Britské společnosti pro plodnost.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat