Letní zažívací obtíže. Vyřešte je s pomocí přírody

Známe to všichni – i když se snažíme být na dovolené či při grilování sebeopatrnější, občas se nám zažívací potíže prostě nevyhnou. Někteří z nás při nich míří do lékárny, jiní spíše pokukují po přírodních pomocnících. Na které se vyplatí vsadit?

Léto přeje grilování, kořeněným a smaženým jídlům, popíjení alkoholu a dalším neřestem typickým pro prázdniny. Radost se však může snadno změnit v náhlý trávicí problém, který znepříjemní zážitky z dovolené. Kromě pálení žáhy se může dostavit rozbouřený žaludek, nafouklé břicho, průjem či zácpa. Pokud obtíže nastanou, dokáže pomoci příroda. Přinášíme vám přehled základních bylin, které se osvědčily jako první pomoc v boji proti trávicím problémům.

Ach, ta žáha

Pyróza, kterou známe spíše jako pálení žáhy, podle americké National Library of Medicine pravidelně postihuje 20 % obyvatel Evropy a Ameriky. Palčivý pocit pálení v oblasti hrudní kosti často doprovází i tíživý pocit v krku, obtížné polykání či výraznější produkce slin. Projevy nastávají vlivem špatného fungování česla, svěrače mezi jícnem a žaludkem, následkem čehož žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu.

Problém obvykle po krátké době samovolně odezní, ovšem pokud chceme tělu ulevit o něco dříve, je vhodné poohlédnout se po bylinkách, které krotí tvorbu žaludečních kyselin a klidní trávicí systém. Při problému pálení žáhy je podle bylinkářky Jarmily Podhorné nejúčinnějším prostředkem rakytníkový olej a výtažek z houby čagy. K regeneraci sliznice trávicího ústrojí je vhodná tinktura z pýru a lopuchu.

Břicho jako balon

Častou letní poruchou trávení je i nadýmání. To se obvykle dostavuje po konzumaci potravin, které podporují tvorbu plynů ve střevech, typicky sacharidy. Trávicí enzymy navíc nebývají plně funkční, kvůli čemuž se strava rozkládá teprve až v tlustém střevě za asistence bakterií či kvašení. To způsobuje napětí v břiše, pocit nafouknutí, ale i nepříjemné bolesti a křeče.

Ke zlepšení trávení, a tím i prevenci nadýmání, je nutné udržet ve správné činnosti slinivku, žlučník a játra. Dále pak pročistit střevo a posílit jeho činnost. Aby byla činnost slinivky co nejlepší, můžeme použít extrakt z houbičky penízovky. Játra a žlučník nám posílí a zregeneruje gemmoterapeutikum z ostropestřce a jalovce. Také směs z dubu, černého rybízu, lnu, brusinky a olše pomůže pročištěním střeva stav upravit. Osvědčeným pomocníkem jsou i bylinné čaje z anýzu, fenyklu či máty.

Když zlobí střeva

V létě nás z řady důvodů může potrápit také průjem. Na vině obvykle bývá dlouhé cestování, změna prostředí, ale i špatné stravování, kdy přijímáme větší množství jídla, které tělo nedokáže strávit.

Při průjmových potížích bychom nejdříve měli vyloučit možné příčiny způsobené infekcí. Lichořeřišnice nebo topol likvidují parazity v trávicím systému. K zastavení průjmu přispívá borůvka a brusinka, případně gemmoterapeutikum z černého rybízu, dubu nebo lesního bezu hroznatého.

V opačném případě, při zácpě, která obvykle přichází z podobných důvodů jako průjem, je potřeba aktivitu střev naopak podpořit. K rozhýbání střev se používá směs ananasu, vinných hroznů a mořských řas. Jako součást léčby bychom měli dobře očistit střeva od bakterií, které se vlivem zácpy usazují a hromadí. Antibakteriální účinky má například česnek. Z preventivních důvodů, aby nás zácpa nezastihla na letní dovolené, je vhodné pravidelně užívat dužinu z tykve nebo tinkturu z dubu, lnu, kukuřice a černého rybízu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat