Časté omyly při nákupech, které ničí vaše zdraví

Taky v supermarketu objevujete tolik zdravých výrobků lákajících svým obalem, barvou, vůní nebo atraktivními nápisy? Pokud se i vy snažíte o zdravý životní styl, buďte ve střehu. Není totiž všechno zlato, co se třpytí. Třeba i taková dietní soda s vámi může pěkně zacloumat!

Už snad ani nikoho nepřekvapí, že to, co se píše na obalech, nutně nemusí být pravda. Na co si dát pozor, až příště půjdete nakupovat? Tyhle věci vůbec nejsou zdravé!

Obohacené „dobroty“

Když ve zdravé výživě narazíte třeba na bio kváskový chléb obohacený o protein, který se skládá ze pšeničných klíčků, slunečnicových semínek a jablečné vlákniny, a navíc obsahuje o 60 procent méně sacharidů než běžné chleby, je to v pořádku. Jenže ne všechno, co je obohacené, je zdravé. Kouzelné spojení „obohaceno o“ většinou znamená, že potravina nemá odpovídající nutriční hodnotu, takže se do ní musí něco přidat. Vždy proto sledujte složení toho, co kupujete.

Vysoce bílkovinové (instantní) nudle

Podobně jako u „obohaceného“ bílého chleba, nenechte se zmást úžasným názvem „s vysokým obsahem bílkovin“. Stačí, když si přečtete, o jaké množství v závislosti na porci se jedná. Než si kupovat jídla a potraviny, na kterých to musí být velkými písmeny napsáno, soustřeďte se spíš na přirozené zdroje. K těm patří například vejce, mandle, kuřecí prsa, oves, sýr Cottage, řecký jogurt či libové hovězí maso. Co se týče zpracovaného masa (nugety, klobásy, šunka), tak ta jsou vyrobena z různých částí zvířat (šlachy, kůže a podobně). Není lepší jíst skutečné maso?

Ovocná šťáva „bez přidaného cukru“

Je to tak zdravé! Dejte si přírodní šťávu bez přidaného cukru! Pitný režim se přece musí dodržovat…. Tak jistě, ovšem záleží, jaká ta šťáva je. Obecně všechny ovocné šťávy obsahují velmi hodně cukru nebo fruktózy – v porovnání s jedním kusem ovoce, který má i vlákninu, která zpomaluje vstřebávání cukru. Holt co si člověk sám nesklidí a neodšťaví, tomu snad ani nemůže věřit.

Dietní soda

V dietní sodě sice může být nízký obsah kalorií, ale umělá sladidla v ní obsažená obvykle způsobují nadýmání. Mějte na paměti, že tyhle potvůrky nelze ve střevech strávit. Navíc se podílí i na fermentaci (kvašení), což může vést k nadměrnému růstu kvasinek. Dietní soda už není tak líbivá, co?

Sportovní nápoje

Jsou prezentovány jako zdravé a plné iontů. To tak i skutečně může být, ovšem pokud nebudete trénovat jako Superwoman, vaše tělo nepotřebuje extra cukr a sodík. Čistá voda je pro vás rozhodně lepší variantou.

Zdroj:healthline.com, runtastic.com





Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat