Závislost na telefonu. Nejspíš se týká i vás

V okamžiku, kdy nám do života vstoupily chytré mobilní telefony, došlo k takové malé revoluci. Mobil už není jen na telefonování a psaní zpráv, ale je pojítkem se světem, společníkem, kterého prakticky neodkládáme. Jenže to může vyústit v opravdovou závislost. Nejste už také její obětí?

Jak vlastně poznat, že už nám láska k mobilnímu telefonu přerůstá přes hlavu?

Bez mrknutí

Do telefonu dokážeme zírat dlouhé minuty. A někteří z nás i dlouhé hodiny. Už to samo o sobě je varovným příznakem, nicméně k tomu se přidává ještě jeden – prakticky nemrkáme. Když se ponoříme do světa sociálních sítí, her, zpravodajství a dalších zákoutí internetu, může se stát, že prostě „zapomínáme“ mrkat. Možná i proto tak často bolí oči nebo hlava. Proto platí, že nejméně po každých 20 minutách užívání mobilu bychom jej měli odložit a zadívat se raději někam do dálky. A samozřejmě mrkat!

S mobilem na obědě

Jdete s kolegy na oběd či s přáteli na večeři. Jak takový společný pokrm vypadá? Věnujete se živé konverzaci, nebo postujete cosi na Facebook a vyřizujete e-maily? Užívání mobilního telefonu i ve společnosti už je známkou závislosti. Vždyť vy prakticky dáváte přednost virtuální realitě před společností lidí z masa a kostí!

Ještě jedno video…

Jak usínáte? Spousta lidí má totiž mobil v ruce ještě dlouho poté, co se odebere ke spánku. Dokonce i když vědí, že z noci už mnoho nezbývá a vstávat budou za několik málo hodin, stejně se ještě podívají na další video (a další a další…), znovu překontrolují e-maily a pročtou tweety. Neschopnost odložit mobil i přesto, že se kvůli němu okrádáte o tolik potřebný odpočinek, není právě známkou zdravého vztahu k telefonu…

Prostě nestíhám

Americká studie z roku 2016 ukázala, že 55 procent zaměstnavatelů je přesvědčeno, že jejich podřízení nepracují tak efektivně, jak by mohli, právě kvůli přílišnému užívání mobilních telefonů. Jestliže máte tedy v práci pocit, že věčně nestíháte, možná byste se měli zamyslet nad tím, kolik času strávíte s telefonem v ruce. Nejspíš se nestanete pracovníkem měsíce, pokud vás váš šéf či vaši kolegové neustále vidí ťukat do mobilu zprávy nebo si hrát hry a koukat na videa. Dávejte si pozor na to, aby telefon nezasahoval do vašeho pracovního života!

Pro signál cokoli

Vyjeli jste mimo „civilizaci“, kde má váš mobilní telefon potíže i přijímat hovory, natož se připojit k internetu? Zatímco někteří lidé nad takovou situací mávnou rukou, pro jiné znamená pořádný stres. A v honbě za signálem jsou ochotni udělat prakticky cokoli. Vylézt na nejvyšší horu v okolí, jezdit desítky kilometrů do města s kavárnou, jež má wi-fi a v níž pak prosedí půlku dovolené… To už je vážně závislost.

Do kina? Díky, ale ne

Do kina a divadla už prakticky nechodíte, protože už máte po krk, jak vás všichni napomínali, když jste se v setmělém sále dívali na mobil. Možná ale není problém v ostatních jako ve skutečnosti, že jste nebyli schopní vydržet dvě hodinky bez kontrolování telefonu. Ponechme stranou, že rozsvícený displej v kině či divadle opravdu ruší a je projevem neslušnosti a neohleduplnosti, a zkuste se spíše zamyslet nad tím, zda to s mobilem přece jen tak trochu nepřeháníte…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat