Neobvyklé příznaky stresu, které často podceňujete

Naše tělo může na stres reagovat různě. Nejen únavou, podrážděností, bolestmi hlavy nebo vyčerpáním. Občas se objeví i neobvyklejší příznaky, jež často připisujeme všemu možnému, jen ne právě stresu. Na které si dát pozor?

Zvracení, průjmy

Zažívací obtíže jsou při stresu poměrně časté, ovšem kromě bolestí žaludku či nadýmání se mohou dostavit také silné průjmy či vyčerpávající zvracení. A ty bychom neměli přejít jen mávnutím rukou. I když tyto obtíže nemají žádného původce typu viru či bakterie, je nutné je řešit. Naordinujte si šetřicí dietu a organismus dostatečně zavodňujte (při průjmech i zvracení dochází ke ztrátě tekutin a hrozí dehydratace a kolaps), případně sáhněte po lécích, jež tyto příznaky zmírní.

Vypadávání vlasů

Ztráta husté hřívy může mít řadu příčin, a proto ji moc často stresu nepřipisujeme. Situaci navíc ztěžuje i fakt, že se vypadávání vlasů může objevit až jako pozdní následek stresu, tedy měsíce poté, co jsme jím trpěli. Pokud se vám zdá, že prameny ztrácíte opravdu rapidně a nadměrně, vyhledejte pomoc dermatologa. Jinak se snažte dodávat tělu dostatek živin (sáhnout můžete po doplňcích stravy pro zdraví vlasů). Problém se po čase vyřeší.

Krvácení z nosu

Ačkoli odborníci nejsou v názoru na to, zda může stres sám o sobě krvácení z nosu spustit, některé studie souvislost mezi nimi potvrdily. Podle nich je na vině především rychlé zvýšení krevního tlaku při zátěžové situaci, jež může vyústit právě v krvácení. Pokud se u vás vyskytuje často, svěřte se svému lékaři.

Výpadky paměti

Náš mozek je dlouhodobým neboli chronickým stresem také postižen. Především hippokampus, který má kromě jiného na starosti krátkodobou paměť. Může za to především stresový hormon kortizol, který negativně ovlivňuje naši schopnost pamatovat si. Co s tím? Snažte se účinně relaxovat. Do té doby se spoléhejte především na papír a tužku a důležité úkoly si prostě zapisujte.

Oslabená imunita

Chytne se vás každý virus, který kolem vás projde? Pak je jasné, že máte oslabenou imunitu. Pokud přemýšlíte, jak je to možné, vězte, že dlouhodobý či silný stres může být odpovědí, kterou hledáte. Hormony, jež se při stresu vyplavují, totiž mohou imunitu narušovat, a tak není divu, že jste pořád nemocní. Svou obranyschopnost můžete posílit jednak vitaminy, minerály a antioxidanty, jednak pravidelným pohybem (studie ukazují, že stačí 30 minut lehkého cvičení denně). A dobrý zpráva navíc – pohyb je jedním z nejlepších způsobů, jak odbourávat stres!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat