I nepravidelné cvičení stačí na zlepšení nálady a omezení stresu

O významu pravidelného cvičení na zdraví člověka není třeba polemizovat. Ale lidé, kteří se k často se opakujícímu pohybu nedokážou přinutit, by neměli váhat pustit se do něj, kdykoli je to napadne. Pozitivní výsledky se totiž dostaví už po jediném zacvičení si. Výrazně se u člověka zlepší nálada a omezí psychologický stres. Navíc se zlepší kognitivní funkce, a výkonnější jsou tudíž myšlení i paměť.

„Cvičení je dnes používáno k řešení všeho od postižení myšlení u normálně stárnoucích osob, u osob s Alzheimerovou chorobou a u pohybového postižení u osob s Parkinsonovou chorobou či u jedinců trpících depresí. Náš výzkum zdůrazňuje neurologické mechanismy a dráhy, jimiž cvičení působí pozitivně na naši psychiku,“ tvrdí doktorka Wendy Suzuki z New York University.

Z rozsáhlého výzkumu jejího týmu vyplývá, že jediná lekce cvičení výrazně pozvedne náladu, sníží hladinu psychologického stresu a zlepší výkonové funkce mozku. Magnetická rezonance přitom pomáhá jasně odhalit, že při pohybu se aktivuje mozek v mnoha centrech a nervové dráhy fungují efektivněji. Krom toho se do něj vylučují dopamin, serotonin, epinefrin a norepinefrin, které pozitivně ovlivňují náladu a jsou prevencí deprese.

Nejste fanda sportu? Nevadí!

Ačkoli cvičení je vědecky potvrzeným způsobem, jak se zbavit depresivních nálad, napětí a stresu, pokud pohybu zrovna nefandíte, nemusíte si zoufat. Existují i další osvědčené recepty!

Nádech a výdech

Nepodceňujte sílu obyčejného dýchání! Pokud se rychle potřebujete zbavit stresu, desetkrát se nadýchněte a vydýchněte, a to tak, že nádech bude trvat 4 vteřiny, výdech pak 6. Musíte se soustředit pouze na dýchání! Vaše tělo se zbaví napětí a pročistí se vám hlava.

První bylinková pomoc

Zklidnění svému organismu můžete dopřát i s pomocí bylinkového čaje. Po kterém sáhnout? Určitě mějte v zásobě heřmánek, levanduli, kozlík lékařský, meduňku nebo chmel (jen pozor v těhotenství, to vždy užívání bylinek konzultujte se svým lékařem).

Síla hudby

Hudba dokáže způsobit změny v mozku, cítíme se díky ní skvěle, vyvolává emoce, uklidňuje nás nebo naopak nabíjí energií… A tak jejích vlastností využijte i při stresu. Rozhodně nemusíte poslouchat relaxační skladby – pokud máte chuť na něco jiného, směle do toho. Nasaďte si sluchátka a uzavřete se na chvilku před celým světem. Mimochodem, nedoporučuje se spoléhat na rádio – může se totiž stát, že bude hudba brzy vystřídána zprávami apod., které vám na klidu přidat rozhodně nemusejí…

Malá masáž

Ano, masáže jsou úžasný způsob relaxace. Jenže těžko si je v běžném denním shonu můžeme dovolit. Nevadí! Na stres dokonale zabírá masáž dlaní, kterou můžete poskytnout sami sobě. Prostě po dlani jedné ruky přejíždějte palcem ruky druhé a po 3 minutách ruce vystřídejte. Snadné a účinné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat