Vyměňte plavání v bazénu za řeku. Budete zdravější a štíhlejší

Léto má většina z nás spojené s radovánkami u vody. V prvních horkých dnech však raději dovádíme v bazénu než v přírodních vodních nádržích. Důvod je jednoduchý – voda v rybnících, jezerech či řekách se ještě nestihla ohřát, a tak by ono osvěžení bylo přece jen o něco intenzivnější, než bychom si představovali. Ale podle odborníků bychom plavání v chladné vodě neměli zavrhovat!

Proč si zajít čas od času zaplavat do chladných vod jezera či přehrady?

Vzpruha pro imunitu

Když se ponoříte do chladné vody, váš krevní oběh začne pracovat na plné obrátky. Posílíte srdce, a navíc se pěkně otužíte. Je prokázáno (a věděli to už naši předkové), že lidé, kteří se pravidelně otužují, lépe snášejí chlad, mají silnější imunitu a trpí méně nachlazením, chřipkami a dalšími onemocněními typickými pro podzimní a zimní období. Léto je ideální dobou, jak se na zimní měsíce připravit.

Pozor: Pokud trpíte například kardiovaskulárním onemocněním, rozhodně jen tak neskákejte do studené vody – pro vaše tělo by náhlá změna teploty a zvýšení tepu mohly představovat zdraví nebezpečný šok! Raději se vždy postupně osmělujte.

Endorfiny na vzestupu

Chladná voda stimuluje v mozku produkci endorfinů, které nám zajistí dobrou náladu (ano, jsou to ty samé endorfiny, které se vyplavují, když si dáme třeba čokoládu, ovšem plavání kalorie spaluje, nikoli přidává jako čokoláda). Máte za sebou těžký den? Pak si běžte zaplavat, po stresu a špatné náladě nebude ani památky! Navíc chladná voda může bojovat i s bolestí (endorfiny jsou takovými přírodními pilulkami na bolest).

Nastartuje libido

Ona rada, že si máte dát studenou sprchu, abyste potlačili sexuální touhu, podle odborníků vůbec nemá požadovaný efekt. Dokonce se ukazuje, že efekt je přesně opačný. Půjdete-li si zaplavat do chladného rybníka či řeky, podpoříte produkci estrogenu a testosteronu, a tedy i libido. Budete mít více energie, zlepší se vám nálada a zaručíte si romantickou noc s partnerem či partnerkou.

Kila dolů

Už samotné plavání je pro shazování přebytečných kilogramů skvělým pohybem. Ale když navíc vyhřátý bazén vyměníte za chladnější vodní plochu, bude efekt ještě výraznější. Vaše tělo bude totiž spalovat kalorie i ve snaze zahřát se. A to se rozhodně hodí. Není divu, že je léto tak skvělým obdobím na shazování přebytečných kilogramů!

Není voda jako voda

Při plavání v přírodních vodních nádržích vždy dodržujte základní bezpečnostní pravidla. Nikdy bezhlavě neskákejte do vody, kde to neznáte, kvůli neopatrnosti přišlo o zdraví či dokonce život mnoho lidí. Pozor dejte na nejrůznější proudy či víry. Nikdy se nekoupejte ve znečištěné vodě či nádrži, ve které jsou řasy a sinice (hrozí vážná alergická reakce či zažívací obtíže).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat