Dlouhé a příliš náročné cvičení není zdravé pro vaše střeva

Příliš dlouhé a náročné cvičení, navíc v horkém počasí, není zdravé. Poškozuje totiž vážně střeva, vede k narušení rovnováhy mikroflóry a fyzickému poškození sliznice. Souvisí také s otravou krve ze střev a dalšími závažnými komplikacemi.

Pokud se člověk věnuje extrémním sportům, velmi intenzivnímu posilování či jinému pohybu, neměl by tento trvat déle než dvě hodiny. Poté dochází k poškození střev, které může mít vážné následky. Také běh a cvičení ve velmi horkém prostředí vyvolávají podobné stavy ve střevech.

„S rostoucí intenzitou a délkou cvičení se proporcionálně zvyšuje riziko poškození střev a narušení funkce střev a střevní mikroflóry,“ tvrdí vědci z Monash University v Melbourne.

Týká se to také všech běžců maratonu, účastníků trojboje, železných závodů apod. Po dvou hodinách intenzivního pohybu začnou střeva selhávat a do krve se dostávají zdraví škodlivé bakterie.

„Sportovci věnující se extrémním závodům by měli dbát na zdraví střev a vyhledat odbornou pomoc, kdykoli zaznamenají potíže se zažíváním a střevní funkcí,“ tvrdí autor výzkumu doktor Ricardo Costa.

Zdravá střeva: Pomozte si sklenkou

Hledáte podporu pro zdraví svých střev? Pak kromě potravin s probiotiky a vlákninou můžete sáhnout i po některých nápojích. Kterých? Čaj, káva a víno podle vědců zlepšují různorodost střevní mikroflóry. Všechny tři nápoje v mírném množství konzumovány pravidelně prospívají zdraví.

Vědci z Nizozemska ale tvrdí, že blahodárně působí také na druhovou skladbu bakterií ve střevech. Přitom se ví, že čím pestřejší skladba ve střevech je, tím má člověk silnější imunitu, lepší celkové zdraví a je hubenější.

„Normálně vědci zkoumají pouze jednu určitou oblast DNA, v jejímž rámci můžou být rozlišeny různé skupiny bakterií. My jsme ale mapovali veškerou bakteriální DNA, abychom získali mnohem detailnější informace o bakteriálních typech. Tak vidíte kupříkladu účinek stravy na střeva,“ uvedla profesorka Cisca Wijmengová z Groningenské univerzity.

Právě čaj, káva a víno jsou z těch mnoha potravin, které ovlivňují skladbu mikroflóry pozitivně.

„Celkem jsme ale objevili šedesát různých stravovacích faktorů, které ovlivňují skladu střevní mikroflóry,“ tvrdí spoluautorka výzkumu doktorka Alexandra Zhernakova.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

305 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:08
161 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat