Kouření způsobuje úzkosti a poruchy paměti

Němečtí neurologové tvrdí, že mozek kuřáků je mnohem náchylnější k úzkostem. Toxiny obsažené v kouři ze spáleného tabáku zřejmě zvyšují citlivost centra strachu. Takže kuřáci častěji podléhají také fobiím a posttraumatické stresové poruše. Kouření krom toho prokazatelně poškozuje paměť.

„Včasná léčba kouření u lidí, kteří jsou ohroženi posttraumatickou stresovou poruchou, jako jsou vojáci ve válečných operacích, hasiči či policisté, může snížit riziko rozvoje úzkostných poruch. Také lze takto snížit riziko rozvoje fobií. Souvisí to s tím, že kouření zvyšuje reakci na strach související s negativními vzpomínkami,“ tvrdí doktor Jan Haaker z Hamburské univerzity.

Na výzkumu reakcí mozku u kuřáků spolupracoval s kolegy ze stockholmské univerzity Karolinska Institutet.

Čím více a čím déle lidé kouří, tím hůře jejich mozek brzdí reakce na strach. Není jasné, proč kouření ovlivňuje negativně schopnost mozku učit se pocitu bezpečí, ale je možné, že kouření mění rovnováhu neuropřenašečů v mozku, které jsou nezbytné pro chápání pocitu bezpečí,“ dodává doktor Haaker.

Chcete přestat? Pomůže příroda

Zkoušeli jste s cigaretami přestat, ale vaše slabá vůle vás pokaždé nechala ve štychu? Jděte na to od lesa – bylinkovou terapií! Které přírodní poklady vám pomohou vytrvat?

Puškvorec lékařský

Jste k této léčbě poněkud skeptičtí? Věřte, že puškvorcová odvykací kúra se používá už od dob našich babiček. Silným „závislákům“, kteří v sobě neměli dostatek sil, aby s kouřením přestali, se radilo jediné – nadrobno nasekané kořeny puškvorce pomalu rozkousat, zbytky nepolykat, ale vyplivnout. Jeho hořká kořeněná chuť mírní abstinenční příznaky a trochu pozmění vnímání zapálené cigarety. Zkrátka a dobře, dotyčnému to nějak záhadně přestane chutnat a kouř mu začne doslova vadit.

Vlašské ořechy

Při kouření i samotném odvykání je nutné chránit především srdce. A léčivé účinky pro jeden z nejdůležitějších orgánů najdete v ořechu. Dělicí strany mezi jádry jsou tou správnou surovinou pro čaj. Tyto části že čtyř až pěti ořechů se namočí na jeden den. Následující ráno se uvaří a pijí na lačný žaludek. Nejspíš to nezní moc lákavě, ale srdce se vám za takovou oběť stonásobně odmění…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat