Spouštěče stresu. Na tyhle si dejte pozor

Stres dnes doprovází život většiny z nás. A zatímco jistá, malá míra stresu je pro naše tělo únosná a v některých situacích podle vědců dokonce i prospěšná, jeho přemíra už nám škodí. Ve kterých situacích zažívá náš organismus tu největší zátěž?

Špatná zpráva

Začněme jedním z největších stresorů, jimž býváme v životě vystaveni. Jsou jimi okamžiky, kdy do našeho bytí zasáhne nečekaná tragédie – úmrtí blízkého člověka, nemoc, nehoda… Zkrátka události, jež bohužel neovlivníme, ale při nichž naše tělo bojuje s přívalem stresu, z něhož se pak ještě dlouho dostává.

Rodinné záležitosti

Je to skoro ironie – skupina lidí, jež nám má dávat pocit jistoty a bezpečí, je zároveň zdrojem velkých stresových situací. Ano, mluvíme o rodině. Nemusíte se zrovna rozvádět, aby vás z některých jejích členů bolela hlava a pořádně vám stoupal tlak.

Finanční starosti

Jen velmi málo lidí žije v takovém luxusu, že se nemusí otázkou peněz vůbec zabývat. My ostatní víme, že finance jsou dost často pořádným stresorem! Nedostatek peněz, dluhy, splácení půjček, malé úspory… To všechno může stát za spoustou probdělých nocí.

Trampoty s láskou

I když je láska samozřejmě tím nejkrásnějším pocite na světě, dokáže nadělat spoustu vrásek na čele! Především když se rozplyne onen opar zamilovanosti a přijdou první problémy. Než se vše ustálí, může stres občas dosahovat závratných výšin!

Kariérní otázky

Změna zaměstnání, výpověď, nezaměstnanost, nové odpovědnosti, povýšení, potíže s kolegy, šikana od šéfa… I naše práce nám dokáže často pocuchat nervy! Přidejte k tomu neustálé termíny a odpovědnost a je jasné, proč tolik lidí zažívá stres kvůli zaměstnání.

Nevhodná strava

Může stres podporovat i to, co si nakládáme na talíř? Možná tomu nebudete chtít věřit, ale může. Nejrůznější studie spojily prohloubení stresu například s alkoholem nebo přemírou kofeinu (což je trochu paradox, když si uvědomíte, že právě kofein či alkohol často bývají první, po čem při stresu saháme – nic se zkrátka nesmí přehánět), ale také strava bohatá na cukr či nejrůznější alergeny v potravě nebo některé chemikálie, jež se vyskytují v některých pokrmech. Ostatně stres může prohlubovat také nedostatek některých vitaminů či minerálů!

Chronické nemoci

Velkým stresorem bývají i vlekoucí se zdravotní obtíže či chronické choroby a bolesti. Lidé, kteří v bolestech prožívají roky, jsou dokonce náchylnější k depresím. Každá nemoc je pro tělo stresem, ty dlouhodobé pak o to víc.

Sportovní nadšení

Podle odborníků může pro organismus znamenat stres nejen nedostatek pohybu (či dokonce žádný pohyb), ale také jeho přemíra. Při fyzické aktivitě dochází k produkci hormonu oxytocinu, který zajišťuje dobru náladu a zahání stres, takže pokud se pohyb ve vašem životě nevyskytuje, přicházíte o příležitost, jak se zbavit zátěže. Nicméně když to se sportem přeženete, efekt oxytocinu se jaksi vytratí. A vy se dostanete do stresu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat