Škytavka umí pořádně potrápit. Zahnat ji můžete i bez zadržení dechu

Podle lidového rčení člověk začne škytat, když na něj někdo nepřítomný myslí, nebo o něm mluví. Ať už je to pravda, nebo ne, důležité je, jak se škytavky zbavit. Už jste zkoušeli hořčici a bobkový list?

Otravná škytavka. Co to vůbec je? Mimovolní svalová křeč, jejímž výsledkem je typický zvukový projev, tedy škytnutí. Může se objevit po pití alkoholu či při přeplněném žaludku. Na vině mohou být i sycené nápoje, dehydratace, kombinace studených a teplých potravin, pálení žáhy či nedostatek vitaminů. Škytavka také bývá symptomem některých onemocnění.

Například v případě podráždění bránice při zánětech v dutině břišní se může vyskytnout dlouhodobá škytavka. Jak se jí zbavit? Máte několik možností.

Když vydržíte chvíli čekat

Víte, že….

Rekord ve škytání je zaznamenán v souvislosti s Charlesem Osbornem (1894–1991) z Anthonu v Iowě. Ten začal škytat v roce 1922, přičemž škytavka u něj trvala až do února 1990, tedy celkem 68 let. Během prvních desetiletí škytal až 40krát za minutu, v pozdějších letech pak 20krát za minutu.

Dvě lžíce bobkového listu zalijte sklenicí vroucí vody a nechte hodinu odstát. Naordinujte si 10 kapek, a pokud škytavka neustoupí, dopřejte si ještě nášup.

„Napij se!“ Tak zní doporučení většiny lidí, kteří se setkají se škytajícím člověkem. Tato rada je na místě, ovšem zabírá pouze v případě, kdy zhltnete studenou vodu (rychle za sebou). A máte doma citron? Vymačkejte z něj šťávu a tu neředěnou vypijte. Nebo jste spíš pro přepadení jazyka?

Když milujete hořčici

Čajovou lžičku hořčice smíchejte s troškou octa a vytvořte pastu. Tou si potřete jazyk, vyčkejte tři až čtyři minuty a vyplivněte. V případě potřeby si ústa propláchněte vlahou vodou. A jak je to se zadržováním dechu?

Jeden přísahá, že to funguje, druhý oponuje. Pravda je někde uprostřed. Při škytavce zadržte dech, sepněte ruce za zády a několikrát se nakloňte nad stůl, na kterém stojí sklenice s vodou – a lokněte si. Zkuste při pití dýchat nosem. I když to vypadá jako vtip, škytavka by vás měla přejít.

Když nedržíte dietu

Jste-li na sladké, bude se vám líbit tip na pokus s cukrem. Vložte si do úst (pod jazyk) lžičku bílého sladidla, chvíli držte v puse a pak jej polkněte. A co si dát do aroma lampičky?

Namažte si vnější stranu hrdla olejem z dobromysle či vdechujte vůni této bylinky. Svůj záměr zbavit se škytavky můžete podpořit i pitím mátového čaje. Hotovo. Máte pokoj, ale nějak ta potvora přesedlala na vaše děti? Jak se v jejich případě postupuje?

Zkuste svoji ratolest posadit, nebo ji podržte ve vzpřímené poloze. Řešením je i fouknutí do tváře. Dítě pak pravděpodobně začne rychleji dýchat, čímž se změní pohyb bránice.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:07
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat