Akné na různých částech obličeje upozorňuje na vnitřní problémy

Není akné jako akné. Pupínky kolem rtů totiž nemají stejnou vnitřní příčinu jako ty na čele. Naštěstí dermatologové mají dobré poznatky o souvislostech mezi vnitřními potížemi a místem výskytu akné v obličeji, takže je pak náprava zánětlivého onemocnění kůže snadnější. Kupříkladu akné na bradě bude souviset s potížemi tlustého střeva, zatímco v T zóně obličeje spíš s potížemi jaterními či žaludečními.

Emma Hobson z Mezinárodního dermatologického institutu v Sydney tvrdí, že lidský obličej je mapa, z níž lez díky lokalizaci akné vyčíst, jaké potíže trápí tělo uvnitř.

Brada je nejčastějším místem výskytu akné v dospívání. Ale když je člověk dávno za pubertou, pak souvisí s potížemi tlustého střeva. „Většinou stačí úprava jídelníčku, zvýšení příjmu vody a vlákniny,“ tvrdí Hobson v rozhovoru pro deník The Mail.

Akné na tvářích odkazuje na podráždění plic. Nejčastěji se vyskytuje u kuřáků, osob žijících v prostředí s vysokou koncentrací exhalátů v ovzduší či při nadměrném užívání čisticích prostředků v domácnosti. Látky obsažené v těchto přípravcích škodí zdraví obecně.

Akné mezi obočím či v T zóně obličeje poukazuje na potíže jaterní. Většinou souvisí s konzumací alkoholu, nadměrnou konzumací tučných jídel a konzumací pozdě v noci. Pomůže dieta a zvýšení příjmu vody a vlákniny.

Pupínky kolem rtů mají většinou ženy a to kvůli hormonálním změnám během menstruačního cyklu.

Nedostatek spánku, nadměrný stres a přílišná pracovní zátěž se projevují na spáncích, na uších a pod očima.

Pomoc z přírody

Ačkoli v boji s akné by měl člověk především upravit svůj životní styl, můžete pomoci pleti i zvenku. Které babské rady fungují?

Levandulový olej

Smíchejte 5 kapek éterického levandulového oleje se 2 polévkovými lžicemi oleje mandlového. Dvakrát denně si směs nanášejte na místa, která vás v zrcadle děsí nejvíce. A bude klid!

Med a mléko

Tahle svatá dvojice platí za starý domácí zlepšovák nejen na krásu, ale také proti kožním nečistotám. Vždyť se postará o zmizení různých puchýřků a vřídků! Jak ji použít? Potřebujete stejný díl medu a mléka, k tomu šťávu z půlky citronu, a vše v uzavřené lahvičce řádně proklepejte. Každý večer si „výrobkem“ potírejte obličej a ráno ho omyjte vlažnou vodou.

Podceňovaná mrkev

Šťáva z mrkve pomáhá na akné, věděli jste to? Čistí totiž tělo zevnitř, především játra. Je tedy vhodné pravidelně popíjet čerstvě vylisovanou mrkvovou tekutinu. A nejlépe dvakrát za den. Podobně funguje i šťáva z červené řepy a kysaného zelí.

Zelená maska

V šálku smíchejte polévkovou lžíci sušené máty a stejné množství sušené petržele. Bylinky spařte vroucí vodou a po vychladnutí přidejte bílou hlinku (seženete v lékárně či na internetu). Masku nechte 15 minut působit, poté ji smyjte vlažnou vodou. Pravidelná aplikace brzy přinese výsledky!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat