Ztráta čichu je první známkou nastupující demence

Neschopnost rozlišovat jednotlivé pachy je první známkou demence. Kanadští neurologové prokázali, že když člověk není schopen odlišit vůči čerstvě upečeného koláče od výfukových plynů, znamená to, že jeho mozek postoupil do první fáze rozvoje Alzheimerovy choroby či jiného neurodegenerativního onemocnění.

Právě čichová zkouška u lékaře by mohla pomoci včasně podchytit rozvíjející se demenci, dokud je rozvoj jejích symptomů ještě léčitelný. Demence může bez povšimnutí probíhat až dvacet let. Jenže když je pak už definitivně prokázána, není možné její rychlý postup zastavit.

Vědci z McGillovy univerzity v Kanadě zjistili, že demence nejprve postihuje čichové neurony. A právě postižení olfaktorického systému by mohlo být známkou začínající demence.

„Tohle je poprvé, kdy byl někdo schopen jasně dokázat, že ztráta schopnosti identifikace pachů souvisí s biologickými ukazateli časného rozvoje tohoto onemocnění... To znamená, že jednoduchý čichový test nám může poskytnout informace o postupu tohoto onemocnění, výsledky jsou stejně přesné jako u mnohem invazivnějšího a náročnějšího testování mozkomíšního moku,“ tvrdí doktorka Marie-Elyse Lafaille-Magnan z Kanady.

Nejen demence

Ostatně ztráta čichu může být projevem i dalších vážných vnitřních problémů, které by člověk neměl podceňovat, ale měl by je co nejdříve řešit s lékařem. Lidé, kteří náhle přijdou o čich a necítí vůni pokrmů, bylin či parfémů, totiž umírají předčasně během následujících pěti let po ztrátě čichu, a to šestkrát častěji.

Ačkoli to celé zní trochu podivně, ztráta čichu či jeho oslabení skutečně zvyšuje pravděpodobnost předčasného úmrtí více než třeba samotná smrtelná rakovina. Ztráta čichu sama o sobě není příčinou předčasné smrti, ale poukazuje na nějakou velkou potíž uvnitř těla. A ta příčinou smrti může být. A často také bývá.

„Ze všech lidských smyslů je to právě čich, který je nejvíc podceňován a nejméně doceňován, dokud nezmizí zcela,“ tvrdí doktor Jayant Pinto z University of Chicago.

Lidé, kteří přijdou o čich, by podle něj neměli propadnout panice a začít šílet, ale měli by na to rozhodně upozornit svého ošetřujícího lékaře a pátrat po příčině. Ztráta čichu může být (ale nemusí) varováním, že se uvnitř těla děje něco zhoubného.

„Myslíme si, že ztráta čichu je jako úmrtí kanárka v důlní šachtě. Nezpůsobuje smrt přímo jako příčina, ale je to předzvěst, včasné upozornění, že něco se zvrhlo,“ dodává doktor Pinto.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat