Příznaky rakoviny kůže, které nemusejí být vidět

Léto se pomalu loučí. Trávili jste ho někde u vody? A mazali jste se opalovacími krémy? Ani tak není zaručeno, že je vaše kůže v pořádku. Kterých sedm méně nápadných znamení předpovídá rakovinu? Tohle byste nečekali!

Odborníci se shodují, že 99 případů ze sta je rakovina kůže jasně viditelná. Vyrážka, tmavá skvrna, léze či jiná vada, jsou na první pohled patrné. Přesto existují výjimky. Ten jeden zmíněný případ si totiž často vůbec nemusíte spojovat s něčím tak nepříjemným.

Samozřejmě, že pokročilý melanom by mohl – v závislosti na své poloze, způsobovat bolest, ale pravděpodobně jen málokdo si spojí jedna plus jedna. Aspoň tak to říká Zineb Makhzoumi, dermatoložka z Lékařské fakulty univerzity Maryland. Podle ní by si každý měl dát pozor na sedm špatných znamení, která většina lidí ignoruje.

„Hrudky“

Nemůžete je vidět, ale pokud máte pod kůží „kousky čehosi“, a to zejména v oblastech, jako je tříslo, podpaží nebo krk, může se jednat o rakovinu kůže, která se rozšířila do lymfatických uzlin. Sice to není úplně běžné, ale experti potvrzují, že když se váš imunitní systém postará o primární krvácení nebo kožní léze, i když samotná rakovina metastazovala, rakovina začala bujet na kůži – i když nebyla vidět. Pokud tedy na svém těle najdete nějaký neznámý útvar, vyhledejte svého lékaře.

Bolesti břicha

Spolu s lymfatickými uzlinami se melanom může rozšířit do jater. Jakmile k tomu dojde, mohou se objevit bolesti v „pravém horním kvadrantu“ břicha. Tento druh bolesti však souvisí s mnoha dalšími zdravotními stavy, z nichž některé nejsou příliš děsivé (jako žlučové kameny). Takže se nestrachujte předčasně.

Problémy s dýcháním

Jakmile melanom metastázuje, může se také šířit do vašich plic. Pak se jedná o dušnost nebo trvalý kašel. Či astma a bronchitidu. Diagnózu určí až váš lékař.

Bolest kloubů

Spolu s lymfatickými uzlinami, plícemi a játry jsou vaše kosti jedním z míst, kde se může rozšiřovat melanom – i když se vaše kožní symptomy vyřešily. Pokud tomu tak je, můžete se setkat se symptomy podobné artritidě, jako je bolest kloubů.

Rozmazané vidění

Melanocyty, buňky produkující pigmenty, se většinou nacházejí v kůži. Ale melanocyty se také nacházejí v očích a jiných částech těla, takže ve vzácných případech se na jednom z těchto míst může objevit primární rakovina. Pak se zhorší vidění.

Když melanom zasáhne vaše oči nebo jiné melanocyty pokožky, nemá to nic společného s vystavením se slunci. Může to být v některých případech spojeno s genetickým syndromem.

Křeče

Přidejte melanom na seznam onemocnění, které může způsobit příznaky související se střevem. Vaše střevo – jako vaše oči – obsahuje melanocyty, a tak i ono v sobě může ukrývat melanom. Průjem, zácpa, křeče nebo bolest břicha? Všechno je možné. Neignorujte to!

Bolest hlavy

I váš mozek obsahuje melanocyty, a tak by nakonec i on mohl začít „zlobit“. Bolest hlavy, záchvaty nebo kognitivní problémy patří mezi časté příznaky rakoviny kůže, která svoji „kariéru“ sice odstartovala na pokožce, ale měla spoustu času, aby se rozšířila až do mozku.






Celkem 6 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat