Překvapivě jednoduché způsoby, jak prodloužit svůj život

Všichni víme, že konzumace ovoce a zeleniny v kombinaci s pohybem nás udržuje v kondici a prodlužuje život o pár let. Nic proti nim, ale existují i jiné jednoduché způsoby, díky kterým se na tomhle světě udržíte o něco déle. Víte, že mezi ně patří třeba zubní nit?

Podle Českého statistického úřadu se v současnosti ženy dožívají v průměru 82 let a muži přibližně 76 let. Pokud se vám to zdá málo, můžete si život prodloužit s těmito čtyřmi jednoduchými tipy.

Úsměv – velký a široký

Velký a široký úsměv souvisí s tím, že dožijete vyššího věku. Aspoň tak to vyplývá z průzkumu publikovaného v časopise Psychological Science. Celá věc vznikla tak, že se vědci podívali na fotografie profesionálních hráčů baseballu a porovnali „životnost“ hráčů s velkými úsměvy. A světe, div se!

Dokonce i po kontrole faktorů souvisejících s dlouhověkostí, jako je úroveň vzdělání a rodinný stav, byly větší úsměvy stále spojeny s delším životem. Výzkumníci zjistili, že ti největší smajlíci se v průměru dožívají 80 let, zatímco jejich usedlejší, méně „rohlíkoví“ spoluhráči jen 73 let. Proč? Protože úsměv zlepšuje úroveň nálady a stresu, čímž zároveň podporuje imunitní systém.

Denní hygiena zubní nití

Čištění mezizubních prostor nití redukuje zánět dásní (choroba, která způsobuje podráždění, zarudnutí a otok). Zdá se to jako banalita, jenže podle recenze publikované v Cochrane Database of Systematic Reviews zubní nit odstraňuje bakterie, která v ústech zůstává i po čistění kartáčkem. Pokud ji tam necháte, zvyšujete riziko srdečního infarktu a mrtvice. Proto dentální asociace doporučují alespoň jednou denně čistit zuby tím „skoro nic“, co seženete v drogerii.

Rovné sezení

Ukazuje se, že máma a táta mají pravdu: sedět rovně je důležité. Vaše tělo je navrženo tak, aby srdce a plíce pracovaly lépe – pokud mají dobrou pozici. Při správném sezení snižujete nadměrnou sílu, kterou svaly a klouby potřebují absorbovat. Dlouhodobá studie na univerzitě v Londýně dokonce u zhruba 4 000 mužů potvrdila že, že když se budete hrbit, pravděpodobně předčasně zemřete na kardiovaskulární nebo respirační onemocnění. To asi nechcete, ne?

Držte bradu rovnoběžně s podlahou. Ramena, boky a kolena mějte v rovnoměrných výškách a speciálně kolena a nohy směrujte přímo vpřed.

Myjte si ruce

Umývání rukou patří k jednoduchým způsobům, jak si „natočit“ o nějaký ten rok navíc. Ve skutečnosti právě hygiena je hlavním faktorem, proč se délka života u lidí v posledních 150 letech téměř zdvojnásobila. To proto, že mytí rukou zabíjí bakterie a udržuje nás zdravější. A ideální délka trvání očisty? 20 sekund. Jen pouhé opláchnutí rukou vás před bakteriemi nespasí!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat