Střevní bakterie přímo ovlivňují geny způsobující úzkosti

O provázanosti mozku a střevních bakterií bylo v posledních deseti letech napsáno mnoho. Společná evoluce člověka a jeho střevního mikrobiomu vytvořila řadu velmi specifických vztahů, takže bakterie žijící ve střevech přímo ovlivňují nervovou soustavu a funkci některých genů člověka. A podle nejnovějšího výzkumu z Irska můžou střevní bakterie také za rozvoj úzkostí.

Určitý typ druhové a početní skladby střevních bakterií ovlivňuje některé geny, které souvisejí s rozvojem úzkosti. A pokud je mikroflóra střev zdravá a vyvážená, geny vyvolávající úzkosti jsou potlačovány.

Lepení náplasti

Současná medicína se snaží léčit úzkosti pomocí medikamentu přímým působením na neurony v mozku. Jenže je to pouze jakési lepení náplastí na ránu. Skutečnou léčbou je zřejmě změna stavu střevní mikroflóry. Pokud se podaří harmonizovat mikroflóru, ta ovlivní specifické geny a úzkosti odezní.

Vědci z Univerzity v Corku zjistili, že přítomnost určitých střevních bakterií ovlivňuje produkci mikroRNA v mozku, která zase ovlivňuje vznik či ihnibici úzkostí. Když u pokusných hlodavců odstranili mikroflóru ze střev úplně, začaly být nejen extrémně úzkostné, ale také nespolečenské a měly kognitivní potíže.

Naděje pro lidi

Přítomnost bakterií ovlivňovala u hlodavců přítomnost miRNA v amygdale řídící emoce a v předčelním laloku, který ovlivňuje vývoj osobnosti.

„To je důležitý poznatek, protože tyto miRNA můžou ovlivnit fyziologické procesy, které jsou nezbytné pro fungování centrálního nervového systému a oblastí mozku, jako jsou amygdala a předčelní kůra, které silně ovlivňují úzkost a deprese,“ tvrdí doktor Gerard Clarke z Corku.






Celkem 8 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat