Kurkuma může být přírodním lékem proti bolesti. A bez vedlejších účinků

Jídelníček západního člověka je energeticky sice bohatý, ale výživově velmi chudý, a tudíž nepříliš zdravý. Nápravou jeho skladby a zařazováním blahodárně působících potravin se zabývá obor léčivé výživy. Je stále populárnější a vychází z toho, že mnohé chutné a v jiných kulturách často konzumované rostliny nám nabízejí také léčivé látky. Jednou z těch skutečně zázračných je kurkuma, která je součástí směsi koření zvané kari. Kurkumin je velmi účinný antioxidant, který je zároveň lékem tišícím bolest.

Vyšší dávky tohoto koření či jeho pravidelné užívání s pokrmy typu kari jsou vhodnou prevencí i léčbou chronických bolestí.

Kurkuma je bohatá na polyfenoly kurkuminy, které mají silné antioxidační účinky. Jsou prevencí rakoviny, stárnutí i nemocí srdce. Posilují imunitu a také brání vzniku zánětů a tiší bolesti produkované zánětlivými onemocněními.

Kurkumin dokáže potlačit zánět vyvolávající protein TNF-alfa. Přitom moderní chemické léky zaměřené na tlumení této látky se užívají při léčbě osteoartritidy, zánětlivého onemocnění střev, lupénky a spondylitidy.

„Řada výzkumů prokázala, že kurkumin je stejně účinný jako nesteroidní protizánětlivé léky (ibuprofen, paracetamol, kyselina acetylsalicylová), ale nemá žádné negativní vedlejší účinky, má zato spoustu pozitivních účinků,“ tvrdí doktorka Sarah Brewer z Cambridge.

U vážnějších forem chronických bolestí je třeba nasadit koncentráty kurkuminu, neboť množství obsažené v koření kurkumě je příliš malé.

Šikovné koření

To podle vědců z University College London, kteří prováděli experimentální výzkum na lidech – podávali jim kurkumu a sledovali funkci některých genů –, dokáže pravidelná konzumace kurkumy zvrátit negativní reakce některých genů, které souvisejí se vznikem a rozvojem zánětů či rakoviny.

„Tyto výsledky jsou fascinující. Dokázali jsme, že kurkuma je schopná resetovat důležité součásti našeho genetického softwaru,“ uvedl profesor Martin Widschwendter z UCL.

Kurkumin však není všelék a při hazardování se zdravím – kouření, nadměrná konzumace alkoholu, nadměrný stres, obezita, nedostatek pohybu – nezabrání rozvoji vážných chorob ani on.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat