Malé rituály pro život bez stresu. Začněte hned zítra

Stres. Není snad člověka, který by mu každý den alespoň částečně nepodlehl. Skoro jako bychom ho začali brát jako běžnou součást našich životů, namísto abychom proti němu bojovali. A přitom podle lékařů dlouhodobý stres způsobuje v našem těle spoustu škod. Naučte se proto každodenní rituály, jež vám pomohou se sterem bojovat!

Ranní meditace

Možná si říkáte, že ráno jakž takž stíhnete vstát a rychle se vypravit do práce, takže na nějakou meditaci těžko najdete čas, ale zkuste to. Stačí deset minut, během kterých se budete soustředit jen a jen na své dýchání, budete myslet na něco pozitivního, zkrátka nezačnete hned „vyšilovat“ z toho, co všechno vás ten který den čeká. Díky meditaci snížíte hladinu stresového hormonu v krvi a bude vám lépe na duši. A co víc, bude se vám snáze čelit všem těžkostem, které vás přes den potkají!

Polední hodnocení

V poledne většina z nás využije chvíli času na to, aby poobědvala. Zkuste k něčemu dobrému na zub přidat ještě jednu maličkost – zkuste si v duchu zhodnotit dosavadní úspěchy. Nebojte, i když máte pocit, že celé dopoledne patří do kategorie „den blbec“, něco pozitivního se na něm najde. A na tuto událost se chvíli soustřeďte, aby nezapadla mezi těmi méně příjemnými, na něž máme často tendenci se upínat. Což samozřejmě našemu boji se stresem nepomáhá. Klidně si můžete i dělat poznámky, abyste na žádné pozitivum nezapomněli!

Odpolední přestávka

Těžko si v práci uprostřed odpoledne můžete jen tak na hodinku odejít, protože potřebujete přestávku, ale 10 minut můžete sami sobě věnovat. Vstaňte od stolu a jděte se na chvíli provětrat (nemusí to být ven, samozřejmě). Protáhněte se, vydýchejte, zavřete na chvíli oči a soustřeďte se třeba na příjemnou hudbu ve sluchátkách, jděte otevřít okno a nechejte na sebe proudit čerstvý vzduch, s kolegyní si jděte uvařit kávu… Možností je spousta, cílem je prostě odpoutat se na chvíli od všech starostí a načerpat sílu na nové úkoly.

Večerní odpojení

Jak vypadají vaše večery předtím, než jdete spát? Díváte se na televizi, jste na počítači, ještě kontrolujete maily nebo doháníte resty, na mobilu prohlížíte sociální sítě nebo hrajete hry… Zkuste ale digitální svět nejméně hodinu před spaním zcela opustit. Nejenže nahrává dalšímu stresu, ale nepomáhá ani našemu mozku, protože světla displejů narušují produkci melatoninu, hormonu, který nás ukolébává ke spánku. Takže raději dělejte něco kreativního (antistresové omalovánky, ale třeba i pletení) nebo sáhněte po knize.

Noční spánek

Stres je velkým nepřítelem našeho spánku. A my mu často ještě usnadňujeme práci, když chodíme spát pozdě nebo v nevhodném prostředí. Takže choďte do postele tak, abyste měli zaručených 7 až 9 hodin spánku (ani víc, ani míň člověku neprospívá), každý den přibližně ve stejnou dobu. Ložnice by měla být dobře větraná a neměla by vás v ní rušit elektronika. Před spaním můžete tělo i mysl uklidnit meditací. Stres vás pak jen tak nepřepadne!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat