Aspirin pomáhá obnovovat zkažené zuby

Jeden z nejstarších léků na bolest – kyselina salicylová získávaná původně z vrbové kůry – je možná klíčem k nové léčbě zubního kazu. Podle vědců ze Severního Irska totiž právě tato látka dokáže stimulovat kmenové buňky zubu, aby začaly obnovovat zubovinu po útoku bakterií, které vytvořily kaz.

Kyselina acetylsalicylová (prodávaná pod názvy Aspirin, Acylpyrin či Anopyrin a další) stimuluje zub k sebeobnově.

„Máme obrovský potenciál ke změně našeho přístupu v léčbě jedné z největších potíží zubů. Náš primární výzkum v laboratoři naznačuje, že aspirin může nabídnout okamžité inovativní řešení obnovy zubů,“ tvrdí doktor El Karim z Queen’s University v Belfastu.

Bakterie napadající zubovinu způsobují její erozi, čímž vzniká kaz. Kyselina salicylová ale stimuluje kmenové buňky zubu, aby začaly produkovat znova zubovinu a kaz zahojily.

Pro krásný úsměv

Zářivý úsměv plný zdravých zubů dokáže téměř zázraky. Jak ho docílit i s minimální pomocí zubního lékaře? Mít zdravé zuby je snazší, než si možná myslíte!

Chce to důkladnost

Většina zubařů doporučuje čistit si zuby minimálně dvakrát a používat zubní nit aspoň jednou denně. Toto každodenní čištění nejen udrží vaše zuby zdravé, ale odstraní i zubní plak z jídla a nápojů a přispěje k jejich bělosti. Nezáleží ani tak na druhu zubní pasty, ale spíše na samotném kartáčku. Jeho „hlava“ by měla být krátká a hustě posetá štětinkami, přičemž jejich tvrdost byste měli volit nejměkčí, aby se kartáček snadno dostal mezi zuby až k dásním, aniž by vám je poranil.

Pozor na kávu a spol.

Pokud nápoj znečistí bílé tričko nebo ubrus, může zanechat skvrny i na vašich zubech. Týká se to především čaje, kávy, červeného vína, tmavých slazených nápojů, ale i ovocných šťáv. Pití těchto nápojů se nemusíte vzdávat úplně, snažte se však jejich konzumaci v zájmu svých zubů omezovat.

Žádné cigarety

Kouření vedle množství zdravotních problémů způsobuje i velmi nepěkné zabarvení zubů. Nikotin a dehet obsažený v cigaretách totiž zanechává na zubech hnědé skvrny. Kuřáci mají navíc méně slin, které přirozeně čistí zuby.

Péče po jídle

Nezapomínejte jíst ovoce a zeleninu každý den, po jejich konzumaci si však vypláchněte ústa vodou! Ovoce a zelenina mají nezastupitelné místo ve vašem jídelníčku, avšak i ony mohou přispívat k nežádoucímu zabarvení zubů. To se týká především tmavé zeleniny a ovoce, jako jsou borůvky či červená řepa. V ideálním světě byste si měli vyčistit zuby po každém jídle, v tom reálném alespoň použijte žvýkačku, která podpoří tvorbu slin a pomůže odstranit zbytky jídla v ústech.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat