Jak nepřijít o zrak: První pomoc při poranění oka

Vážná zranění očí mají být při hromadném neštěstí ošetřena hned po poraněních ohrožujících život, protože zrak má pro každého člověka nezastupitelný význam. V denním životě se však častěji setkáváme s malými úrazy, pro které úplně stačí domácí ošetření. Připomeňte si, jak řešit drobná poranění oka.

 * Rána do oka – přímý zásah do oka může poškodit kůži a další tkáně okolo oka, oční kouli nebo kosti tvořící očnici. Rána do oka má také často za následek krevní výron okolo oka („monokl“) nebo pohmoždění očního víčka. Při každém úrazu v okolí oka pečlivě zkontrolujte oční kouli, ale zároveň nezapomínejte, že mohlo dojít i k úrazu hlavy nebo obličeje.

 * Oko zasažené chemikálií – chemické látky schopné poškodit oko mohou být nejen tekuté, ale i pevné látky, nebo dokonce výpary. Základem první pomoci je v tomto případě co nejrychlejší výplach oka co největším množstvím vody. Mnoho látek, pokud jsou z oka vyplaveny včas, po sobě nezanechá žádné poškození.

 * Oko podrážděné silným světlem – oko může poškodit i velmi jasné sluneční světlo, zvláště pokud se odráží od sněhu nebo vody. Spolehlivou ochranou jsou sluneční brýle s UV filtrem.

 * Cizí těleso v oku – v oku nejčastěji uvízne špína, řasa nebo zbloudilá kontaktní čočka. Nejdříve se snažíme předmět vyplavit pomocí vlastních slz, případně tekoucí vodou nebo očními kapkami. Pokud cizí těleso v oku druhé osoby vidíme, můžeme se ho pokusit uvolnit například cípem čistého měkkého kapesníku. Jestliže se však těleso nedaří odstranit a podráždění oka se zhoršuje, je třeba vyhledat lékařskou pomoc.

Nezapomeňte na prevenci

Během práce, při které mohou odlétnout drobné úlomky, vždy používejte ochranné brýle, které byste si měli nasadit i tehdy, pokud pracujete s nebezpečnými chemikáliemi a žíravinami. Mezi sporty očím nebezpečné, při kterých dochází k poranění oka nejčastěji, patří box a bojová umění. Poměrně rizikové jsou však i mírumilovnější aktivity – fotbal, baseball, tenis nebo squash.

Zdroj: www.zeleny-zakal.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat