Selfie fotky by mohly pomoci při odhalování vážných onemocnění

Že by selfíčka konečně mohla být užitečná? Už to tak vypadá. Pojďme zapomenout na všechno to vychloubání se, momentky ze všedního dne, pocity a naučené pózy. Teď bude obličej sloužit k diagnostice zdravotního stavu!

Selfíčka. Buď je člověk miluje, nebo nenávidí. Nezáleží, do jaké skupiny patříte, i když se vědci neustále zabývají otázkami, zda jsou selfíčkáři šťastnější, sobečtější, takoví a makoví. Konec! Teď se naštěstí z tohoto dnes již standardu vymanili a obrátili svoji pozornost jiným směrem. Ve skutečnosti zkoumají způsoby, jak učinit ze selfíčka diagnostický nástroj, který by včas odhalil určité druhy rakoviny.

Kuk!

Vědci z Washingtonské univerzity přišli na myšlenku, která vám i lidem ve vašem okolí může zachránit život. Vyfotíte se tak, jak jste zvyklí, a podobiznu necháte zkontrolovat nainstalovanou aplikací. Pak už se o všechno postará třeba bilirubin v krvi. Nevěříte?

Kůže člověka, který je nemocný, mění svoji barvu. To však v raných fázích onemocnění není viditelné okem. A právě tady nastupuje technika a detekování barevných odchylek. Nemusíte podstupovat žádné testy, nemusíte nikam chodit. Jen se necháte „naskenovat“.

„Nejen pokožka, ale i oči jsou opravdu zajímavou branou do těla. Třeba slzy mohou vypovídat o tom, kolik glukózy máte,“ nechal se slyšet jeden z autorů studie a zároveň počítačový odborník Shwetak Patel pro odborný magazín Science Daily.

Kdo už se odteď bude fotit rád?

„Naše otázka tedy nemohla být jednoznačnější. Ihned jsme se zajímali o to, zda bychom mohli zachytit některé z těchto změn, které by mohly vést k časné diagnostice závažných onemocnění,“ dodal odborník s tím, že některé dřívější výzkumy, které se soustředily na diagnostiku zdravotního stavu s pomocí softwaru, vykazovaly úspěšnost 89,7 procenta. Vize pro budoucnost je tedy jednoznačná.

Vědci chtějí nabídnout nástroj, který lidé budou moci využívat kdekoli, kdykoli a bez nutnosti čekání na lékaře. Aplikace BiliScreen již teď využívá schopnosti chytrých telefonů k zachycení fotografie a pomocí speciálních papírových sklenic, lepenky a světelného vyvažovacího zařízení, může poskytnout „předčasný“ skreaningový nástroj, podle kterého se pozná, zda je nutné lékaře navštívit. Tento druh včasného odhalení je nezbytný zvlášť pro pacienty s rakovinou slinivky břišní a není nutné zmiňovat, že může drasticky zlepšit „míru přežití“. Vypadá to tedy slibně.

Vývojáři aplikace sice stále říkají, že je čeká ještě další kolo testování před příchodem aplikace pro masivní a laické diagnostické použití, nicméně chtějí dosáhnout toho, aby tahle vychytávka byla dostupná každému, kdo má smartphone. Doufají, že pokud lidé provedou tento jednoduchý test jednou za měsíc v soukromí svých domovů, mohou co nejdříve projít léčbou, která jim zachrání život.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat