Sledováním televize a nedostatkem pohybu si zaděláváte na demenci

Pokud se chce člověk účinně chránit před Alzheimerovou chorobou a jinými formami demence, musí začít v mládí. A to tím, že si zvykne na určitý životní styl, který se označuje jako zdravý. V jeho rámci se musí nejen dobře a vyváženě stravovat, ale musí mít i dostatek pohybu a především nesledovat tolik televizi. Té je dobré se vyhnout úplně.

„Cvičit, hlídat si krevní tlak a nesledovat televizi jsou tři klíčové faktory, jak si vytvořit v životě odolnost mozku před demencí,“ tvrdí vědci z University of California v Irvinu po čtrnácti letech výzkumů u osob starších devadesáti let.

Podle profesorky Claudie Kawasi byla zásadním bodem výzkumu pitva mozku sledovaných osob. Ta byla provedena na sedmnácti stech osobách po jejich smrti a prokázala, že mnozí, kteří demencí netrpěli, měli v mozku přesto nánosy plaku, které jsou přitom vztahovány k demenci jako její původci. Za skutečnost, že tito lidé demencí netrpěli, totiž může zdravý životní styl. Jiné osoby, u nichž se demence projevila, ale které naopak neměly nánosy plaku v mozku, žily naopak velmi nezdravě.

„Skupina osob, která byla jaksi imunní vůči demenci, cvičila více a sledovala televizi méně,“ tvrdí Kawasi.

Vzpruha z talíře

Je jasné, že náš mozek ovlivňuje i to, co si nakládáme na talíř. Zatímco cukry nebo průmyslově zpracované potraviny mu nikterak neprospívají, existují dobroty, které bychom měli naopak konzumovat co nejčastěji, abychom svůj mozek udrželi v kondici. Které to jsou?

Banány

Exotičtí přátelé jsou pořádnou zásobárnou vitaminu B6. Je vědecky dokázáno, že tenhle druh „béčka“ odstraňuje deprese a zabraňuje poruchám paměti. A obojí není vůbec na škodu!

Jablka

Jablko obsahuje rostlinný antioxidant, flavonoid kvercetin. Ten ochraňuje mozkové buňky tím, že udržuje zdravé duševní pochody. Nejlépe uděláte, když si na nich pochutnáte i se slupkou, protože těsně pod ní je největší množství této přírodní substance.

Cibule

Čistě kuchyňská surovina, kterou odborníci vychvalují do nebes. A není se co divit. Snižuje totiž hladinu cukru v krvi, což mozku ve všech směrech prospívá.

Čočka

Ani sousto nazmar. Děláte ji často? V každém semínku číhá vitamin B, který posiluje inteligenci a reflexy.

Losos

Mnozí tuhle rybu jedí jen výjimečně. A to je strašná škoda! Obsažené omega-3 mastné kyseliny jsou mimořádně důležité pro správnou funkci mozku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat