Většina nádobí z kancelářských kuchyněk obsahuje fekální bakterie

Nejen pracovní stoly, klávesnice, telefony a kopírky v kancelářích jsou z hlediska výskytu bakterií horší než toaletní prkýnka na veřejných záchodech. Semeništěm fekálních bakterií je také nádobí v kancelářských kuchyňkách. Podle vědců z Arizony škodlivé choroboplodné zárodky obsahuje sto procent hrníčků, v nichž si zaměstnanci připravují kávu či čaj.

Na vině jsou především mycí houbičky, hadry a utěrky.

Semeniště bakterií

Právě mycí pomůcky jsou líhní bakterií. Zaměstnanci si totiž nemyjí dostatečně ruce po použití toalety a činit by tak měli při každém odchodu od pracovního stolu, který je líhní bakterií rovněž.

Znečištěnýma rukama sahají na mycí houby a utěrky, v nichž se bakterie pomnožují. Když s nimi pak člověk „umyje“ a utře svůj hrnek, doslova ho inokuluje kulturou bakterií – podle arizonských vědců sto procent mycích pomůcek z kancelářské kuchyňky obsahuje fekální bakterie – a ty pak vypije.

Mytí ruku je základ

„Koliformní (fekální) bakterie byly přítomny na dvaceti procentech hrníčků na kávu před použitím houby a na sto procentech šálků po umytí houbou. A dvacet procent hrnků po umytí houbou obsahovalo také nebezpečnou E. coli,“ tvrdí mikrobiolog doktor Charles Gerba z University of Arizona.

Řešení? Vyměňovat houbičku téměř denně – což ale není moc ekologické – nebo si jednoduše nosit svou a hrnek vždy mýt jen jí. Řešením je také opláchnutí hrnku (těsně před použitím) vařící vodou. A hlavně, před každým dotekem houby a hrnku si řádně umýt ruce mýdlem a teplou vodou.

„Bohužel zaměstnanci si nemyjí ruce často ani po použití toalety,“ dodává profesor Gerba.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat