Domácí prostředky pro stále studené nohy

Studené nohy obvykle mají lidé se špatným krevním oběhem. Co jim kromě jistých účinných cviků doporučit? Tyhle domácí prostředky si zamilujete!

Nohy jsou studené vinou špatného krevního oběhu. Tedy aspoň obvykle. Chronický problém může poukazovat na jiné zdravotní problémy, jako je například anémie, syndrom chronické únavy, syndrom nepokojných nohou, periferní neuropatie nebo poškození nervů, onemocnění periferních cév, diabetes, hypotyreóza, Raynaudova choroba a hypotermie. Nutno podotknout, že častá konzumace alkoholu a nadměrné kouření také patří mezi faktory přispívající ke studeným nohám.

Pokud je tento problém doprovázen dalšími příznaky, jako jsou změny barvy pokožky, pocity necitlivosti nebo brnění, otevřené vředy nebo puchýře, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc a poraďte se o dalším postupu. V případě, že se jedná „jen“ o chlad dolních končetin, můžete vyzkoušet některé jednoduché a efektivní domácí prostředky.

Masáž teplým olejem

Masáž nohou? Jednoduchý léčebný způsob obnovující teplo už jen proto, že stimuluje průtok krve do končetin. Navíc pravidelná masáž chodidel pomáhá udržet vaše nohy zdravé. Tak na co ještě čekáte? Použijte kokosový, olivový či sezamový olej, zahřejte jej několik vteřin a naneste na své nohy.

Použijte jemný, ale pevný tlak prsty, masírujte od špičky palce ke kotníku po dobu 10 minut. Poté opakujte na druhé noze. Po masáži si nasaďte bavlněné ponožky. Postup provádějte před spaním a v případě potřeby ještě jednou během dne.

Hydroterapie

Hydroterapie je jednou z nejjednodušších možností, kterou můžete vyzkoušet, abyste obnovili teplo svých nohou, přičemž hydroterapie využívá jak studené, tak teplé vody. (Teplá voda pomáhá zlepšit krevní oběh, zatímco ta studená mírní příznaky.)

Naplňte 2 lavory – jeden studenou vodou, druhý vodou teplou. Posaďte se do pohodlné polohy a namočte nohy do studené vody na dobu 2 minut. Poté nohy přendejte do lavoru s teplotou vodou (na 1 minutu). Střídejte obě koupele asi 20 minut. Pak nohy osušte a oblékněte si teplé ponožky. Opakujte do té doby, dokud nepocítíte úlevu. Tip: Do vody můžete přidat několik kapek zázvoru, rozmarýnu nebo máty peprné.

Epsomská sůl

K dalším jednoduchým způsobům, jak lze vaše nohy zahřát, patří použití epsomské soli. Je tomu tak proto, že síran hořečnatý přítomný v této soli poskytne tělu hořčík. A právě nedostatek hořčíku je jednou z příčin studených nohou i rukou. Postup je i v tomto případě jednoduchý.

½ šálku epsomské soli nechte rozpustit v malé vaničce s teplou vodou. Nohy si namáčejte 15 až 20 minut. Tento postup opakujte dvakrát týdně.

Zázvor

Zázvor podporuje krevní oběh a může pomoci při boji s chladnými končetinami. Obsahuje sloučeniny, které mají oteplovací účinek na tělo. Navíc snižuje riziko tvorby krevních sraženin.

Nasypejte 1 polévkovou lžíci nakrájeného zázvoru do 2 šálků vody a takto ponechte 10 minut. Přidejte trochu medu a vypijte (ideálně 3x denně). Kromě zázvoru se osvědčuje i popíjení zeleného čaje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat